Eén jaar na 'upgrade' natuurgebied Palmerswaard: "Veel nieuwe planten"

Zo zag het er tijdens de 'verbouwing' uit.
Zo zag het er tijdens de 'verbouwing' uit. © Provincie Utrecht
RHENEN - Het is precies één jaar geleden dat natuurgebied Palmerswaard in Rhenen op de schop is gegaan. Doel was er een ongerept stukje Nederland van te maken dat ideaal is voor bevers en andere bijzondere dieren en planten. Maar is dat gelukt? RTV Utrecht ging langs.
Ja, vindt boswachter Hugo Spitzen. Als het aan hem ligt heeft de upgrade van het natuurgebied in de westelijke Rhenense uiterwaarden zeker zijn uitwerking gehad. "De vegetatie is heel mooi ontwikkeld. We hebben bijvoorbeeld rode ogentroost en kaardebol. Maar wat vooral mooi is, is dat we zomerfijnstraal hebben. Dat is echt een bedreigde soort."
Volgens Spitzen was het een 'groeizaam' voorjaar. "Blijkbaar zitten hier zo veel zaden in de grond dat al die soorten terugkomen." Maar ook de dieren hebben er hun plekje gevonden. Zoals bevers, visarenden en een heel scala aan rietvogels. Met een beetje geluk kunnen wandelaars een glimp van hen opvangen.

NIEUW LANDSCHAP

Maar wat is er dan precies veranderd in de Palmerswaard? Eerst was het een natuurgebied met veel kuilen en heuvels. Nu is het meer ruimtelijk en open, waardoor dieren er makkelijker hun weg kunnen vinden. Ook zijn er rietplanten neergezet om speciale vogels aan te trekken.

SMAAKT NAAR MEER

Volgens Utrechts Landschap, dat het natuurgebied beheert, gaat het een jaar na de verandering zo goed met Palmerswaard dat er wordt overwogen om hetzelfde te doen met een ander natuurgebied verderop: de Elsterbuiterwaard. "De bedoeling is om voor steeds meer planten, dieren en insecten een omgeving te scheppen waarin ze goed kunnen leven", zegt projectleider Anne Jansen.
Boswachter Spitzen denkt dat het gebied in de toekomst alleen nog maar beter gaat worden. "Dan komt er rust in de vegetatie. Je ziet nu heel veel delen die nog te ruig zijn. Als dat beter wordt krijgt je nog meer bloemen, insecten en vogels."
RTV Utrecht ging met boswachter Hugo Spitzen het natuurgebied in.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.