Kinderopvang is goed, maar het mag wel wat goedkoper

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - De kosten voor kinderopvang zijn te hoog. Dat vinden 4 op de 10 ouders, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). In de crisis werd nog flink bezuinigd op de kinderopvang en daardoor maakten ouders er minder gebruik van. Inmiddels wordt er door de overheid weer geïnvesteerd en weten ouders de weg naar het kinderdagverblijf opnieuw te vinden, maar ze vinden het wel duur.
Ook belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang BOINK zegt dat de kosten niet omlaag zijn gegaan. "De kosten zijn weer op het niveau van waar ze waren voor de crisis. Dat is iets heel anders", zegt voorzitter Gjalt Jellesma. "Je kan wel roepen: 'Ik doe er een paar honderd miljoen bij', maar als je er eerst honderden miljoenen vanaf hebt gehaald... Ouders zijn niet gek. Die zien dat ze nog steeds een behoorlijk deel zelf moeten betalen."
Ondanks de hoge kosten, maken wel steeds meer ouders gebruik van kinderopvang, blijkt uit het onderzoek van het SCP. Tijdens de crisis daalde het gebruik flink, maar inmiddels brengen weer meer ouders hun kinderen onder bij de opvang. Dat heeft ook een keerzijde, want de wachttijden stijgen ook.

TEKORT AAN MEDEWERKERS

Daarnaast is er ook kritiek op de vele wisselingen in het personeel. Stichting Kinderopvang Amersfoort (SKA) erkent het probleem en wijt het aan de bezuinigingen tijdens de crisis. Die is nu voorbij, maar het probleem is er nog steeds. "Ik zie natuurlijk wel dat nu een nieuwe uitdaging is het grote tekort aan medewerkers in de kinderopvang op te lossen", zegt Catharina Boonstra van SKA. "Dat betekent dat ook wij steeds op zoek zijn naar nieuwe medewerkers. Maar hoe stabieler de groepen zijn, hoe meer garantie we aan de medewerkers kunnen geven."

GOEDE ZORG

Over de kwaliteit van de kinderdagverblijven zijn de ouders wel tevreden. Ze hebben het idee dat er goed voor hun kinderen wordt gezorgd, dat er veel aandacht voor ze is en dat het goed is voor de ontwikkeling van het kind. Toch plaatst Gjalt Jellesma van Boink daar nog wel een kanttekening bij. "Helaas is het zo dat ouders eigenlijk veel te weinig inzicht hebben om het te zien, wanneer het niet goed gaat. Dat hebben we recent in Utrecht gezien bij Jolie. Eigenlijk zouden ze veel meer inzicht moeten hebben in de kwaliteit, zodat we bepaalde kinderdagverblijven veel sneller tot de orde kunnen roepen."
Nog een opvallend punt uit het onderzoek is dat ouders die hun kinderen niet naar de kinderopvang sturen, negatiever zijn dan ouders die dat wel doen. Zij hebben bijvoorbeeld wel twijfels over de veiligheid van kinderen en de aandacht die er voor hen is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.