Utrecht wil in sommige wijken betaald parkeren versneld invoeren

© RTV Utrecht
UTRECHT - In de stad Utrecht wordt steeds vaker betaald parkeren ingevoerd. De ene na de andere straat vraagt het aan. Waar het voorheen om hele wijken ging gaat het nu om specifieke straten om de parkeeroverlast sneller te kunnen aanpakken.
Het parkeerterrein bij winkelcentrum Smaragdplein staat dagelijks vol met auto's. Klanten kunnen vaak geen parkeerplekje vinden. Aan de overkant van het plein is betaald parkeren ingevoerd, omdat daar parkeeroverlast was, maar het probleem verplaatst zich nu.
Winkeliers balen hiervan, zegt slager Rob van Tooren: "Mensen die hier komen winkelen kunnen de auto niet kwijt en ook bewoners moeten zoeken naar een plekje met alle bijkomende ongemakken."

PARKEEROVERLAST

De parkeeroverlast bij het winkelcentrum is een bekend probleem voor veel wijken waar het nu nog gratis parkeren is. Als het in de ene wijk betalen wordt trekken mensen naar de straten eromheen.
Wethouder van verkeer Lot van Hooijdonk: "De auto is echt een ruimtevreter. Het kost veel meer ruimte dan fietsen of met het openbaar vervoer gaan. Je ziet dat dat een spanningsveld oplevert en uiteindelijk kunnen we niet voor iedereen die dat graag zou willen ruimte op straat vinden voor auto's."
Zoveel auto's passen eenvoudigweg niet in de stad, zegt de gemeente. Dat erkennen ook de oppositiepartijen. André van Schie van de VVD: "Betaald parkeren is een noodzakelijk kwaad daar waar meer vraag is naar parkeerplekken dan aanbod. Je krijgt dan te veel auto's van buiten de wijk in een rayon naast een gebied waar wel al betaald parkeren is."
Bijna alle partijen zijn het er wel over eens dat klanten gewoon moeten kunnen parkeren op het Smaragdplein. Daar versneld betaald parkeren invoeren is noodzakelijk, maar het CDA vindt wel dat er grenzen zijn: "Het grotere probleem is dat we steeds meer gaan rommelen met het parkeerbeleid, eigenlijk met de doelstelling om steeds meer betaald parkeren in te voeren in plaats van te kijken waar het echt nodig is en of er andere oplossingen zijn."

REGELS

Tot nu toe wordt betaald parkeren pas ingevoerd als een wijk ermee instemt. Bij Smaragdplein is die stap overgeslagen. Hier wil de gemeente sneller handelen, omdat de winkeliers er zo veel last van hebben. De gemeente past dus de regels aan. Dat gebeurt ook in de wijk Rijnsweerd. Al drie keer is een zogeheten draagvlakmeting gedaan waarbij de meerderheid aangaf geen betaald parkeren te willen. Maar in een klein deel van de wijk is wel heel veel parkeeroverlast. Bewoners daar willen dat de gemeente iets doet. De regels worden aangepast, door alleen direct in dat kleine gebied betaald parkeren in te voeren.
Lot van Hooijdonk: "We doen het op verzoek van mensen. Er zijn mensen die een probleem ervaren. Wij proberen dat probleem op te lossen en we proberen het daar op te lossen waar het gevoeld wordt."
Donderdag gaat de gemeenteraad naar winkelcentrum Smaragdplein om met winkeliers en bewoners te praten. Wanneer het betaald parkeren wordt ingevoerd is nog niet duidelijk, maar lang zal het niet duren.
Utrecht wil betaald parkeren rond het Smaragdplein

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.