Te weinig chauffeurs: problemen met streekbussen én stadsvervoer

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Busvervoerder Syntus heeft zo weinig chauffeurs dat in september en in de herfstvakantie (20-28 oktober) zo'n vier procent van de ritten uitvalt. Uitzendorganisaties kunnen de toegezegde aantallen chauffeurs niet nakomen. Landelijk is er een tekort aan buschauffeurs, maar in Utrecht zijn de problemen het grootst.
In totaal gaat het om zo'n 85 ritten per dag die niet door kunnen gaan, schrijft gedeputeerde Dennis Straat in een brief aan de commissie Milieu, Mobiliteit en Economie. Dat betekent ongeveer 4 procent van het totaal aantal streekbusritten in de regio. De nachtritten en bussen die naar De Uithof gaan, rijden sowieso wel allemaal volgens dienstregeling. Syntus regelt het streekvervoer in de provincie Utrecht.

OPLOSSING

Gedeputeerde Straat zegt dat hij in gesprek gaat met Syntus om de overlast voor reizigers zo minimaal mogelijk te maken. Ook moet er gekeken worden naar een structurele oplossing.
Keolis, het moederbedrijf van Syntus, legt op de eigen website uit hoe het kan dat er een personeelstekort is. "Het aantrekken van de markt heeft ervoor gezorgd dat het aanbod van arbeidskrachten in het algemeen en chauffeurs in het bijzonder is opgedroogd."

STADSBUSSEN

Ook bij Qbuzz, dat in Utrecht rijdt onder de naam U-OV en de stadsritten verzorgt, zijn problemen. "Helaas voorzien we tot en met de eerste week van oktober een krapte in de beschikbaarheid van onze chauffeurs, waardoor ritten uitvallen", zegt een woordvoerder.
Hij benadrukt verder dat er niet iedere dag problemen zullen zijn. Enkele U-OV-medewerkers die normaal gesproken alleen op kantoor zitten, worden ook achter het stuur gezet. "Ook zijn we druk met de werving van nieuwe collega's."
De afgelopen dagen kwamen op de redactie van RTV Utrecht al enkele klachten binnen van reizigers. Zo stond vandaag iemand in Utrecht bij P+R Westraven te wachten op de bus naar Bilthoven, maar die reed niet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.