Brand bij volkstuincomplex Soest: "Het is echt vandalisme, geen gerichte actie"

Twee broers ruimen op in de tuin van hun vader.
Twee broers ruimen op in de tuin van hun vader. © RTV Utrecht / Sabine van der Giessen
SOEST - Een sterke brandgeur, gesmolten plastic en tientallen verkoolde houten planken. Een dag na de brand op het volkstuinencomplex De Uitwijk in Soest is duidelijk dat er heel wat moeten gebeuren voordat twee families er weer kunnen genieten.
Hun tuintjes op het complex aan de Molenstraat werden afgelopen nacht volledig verwoest. Alle andere tuinen op het grote complex werden niet getroffen.

PUINRUIMEN

Het is nu vooral opruimen geblazen en dat komen twee broers vandaag doen. Hun vader is eigenaar van één van de getroffen volkstuintjes en de schrik zit er goed in bij de familie die anoniem wil blijven. "We hadden al een telefoontje gehad dat het maandag ook al was gebeurd. Toen hebben ze een krant onder de deur gestopt en aangestoken. Gelukkig viel het toen mee, maar nu is het echt mis", vertelt één van de broers.
De plek waar het eerder misging.
De plek waar het eerder misging. © RTV Utrecht / Sabine van der Giessen

HULP

Hij en zijn broertje verwachten wel even bezig te zijn met opruimen en schoonmaken. Ze laden hun witte bestelbus vol en er zal wel een paar keer heen en weer gereden moeten worden. Aan alles is gedacht: ze hebben werkkleding aan en ook speciale handschoenen worden tevoorschijn getoverd.
Ze krijgen hulp van een neef en hij kan zijn ogen ook niet geloven. "Mijn oom kwam hier bijna iedere dag en ook de rest van de familie kwam hier vaak. Ik snap dit echt niet."
Mijn oom kwam hier bijna iedere dag en ook de rest van de familie kwam hier vaak. Ik snap dit echt niet
een familielid

SAAMHORIGHEID

Ook andere volkstuinbezitters komen een kijkje nemen als de familie begint met opruimen. En één ding is zeker: het is een betrokken gemeenschap die tuiniert op De Uitwijk. "De schade is heel groot en het is niet te snappen waarom iemand dit zou doen. Het is gewoon een pyromaan, die steeds slechter aan het worden is. In juni was het in de buurt van deze tuinen ook al raak", zegt een man die zelf ook een tuintje heeft op het complex.
In juni was het even verder op ook raak.
In juni was het even verder op ook raak. © RTV Utrecht / Sabine van der Giessen
Volgens hem is het geen gerichte actie. "Het is echt vandalisme. Eerder was het ook al raak en toen bleek er ook niks tegen die eigenaar te zijn. En dat is het nu ook."
De schade is groot.
De schade is groot. © RTV Utrecht / Sabine van der Giessen

DADERS

Over de oorzaak wordt druk gespeculeerd. Zijn het jongeren die vorig jaar veel overlast veroorzaakten in het verleden of zijn het toch weer anderen? De meningen verschillen maar het is wel duidelijk dat de beveiliging onder de loep moet worden genomen. "Vroeger kende je iedereen die hier rondliep en maakte je een praatje. Maar nu zie ik ook veel onbekenden lopen. Mensen waarvan je niet weet of ze wel een tuin hebben", aldus een man. Zijn vrouw valt hem bij: "Iedereen kan hier gewoon het terrein op. Er hangen niet overal bordjes met verboden toegang. Dus het is ook gewoon moeilijk te controleren, het volslagen onduidelijk."

OVERLAST

Volgens het stel was het de afgelopen tijd rustig aan de Molenstraat. "Vorig jaar was er veel overlast van jongeren. Veel schreeuwen en dingen in de tuinen kapot trekken. Ze gingen bij de boom zitten en bleven er dan best wel een tijdje", aldus de vrouw.
De gemeente Soest is op de hoogte dat er brand is geweest. Een woordvoerder kan niet op de problematiek ingaan omdat de politie druk bezig is met het onderzoek. Volkstuinbezitters denken er over na om camera's te plaatsen op het terrein om zo het veiligheidsgevoel te verbeteren. Ook hopen ze zo de politie beter te kunnen assisteren.
De broers denken dat het opruimen nog even gaat duren.
De broers denken dat het opruimen nog even gaat duren. © RTV Utrecht / Sabine van der Giessen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.