De Buffel gaat met pensioen

© Spoorwegmuseum
UTRECHT - Het Spoorwegmuseum is vanaf vandaag de trotse eigenaar van een Buffel, een dieseltrein van het type DM90. Na meer dan twintig jaar trouwe dienst is de dieseltrein overbodig geworden voor NS. 
DM90 staat voor Diesel Materieel 90. Deze treinen reden sinds 1996 op het spoor. De bijnaam Buffel dankt de trein aan het uiterlijk. Destijds waren het de modernste treinen van NS. Het was ook de laatste trein die de spoorwegen zelf hadden ontworpen.

EINDE DIESELTIJDPERK

De trein had nog meegekund, maar is overbodig geworden. "Net zoals in 1958 het stoomtijdperk werd afgesloten met de overdracht van de laatste stoomlocomotief, sluit NS met de overdracht van de Buffel het dieseltijdperk af", zegt Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum. 
De NS heeft de meeste dieseltreinstellen verkocht aan het Roemeense bedrijf Ferotrans. De voertuigen gaan daar rijden als intercity van het noorden van het land naar hoofdstad Boekarest.

MUSEUMSTUK

Machinist Bernd-Jan Kraan mag de Buffel voor het laatst besturen naar het Spoorwegmuseum. "Dat is eigenlijk wel een eer", zegt Kraan. "Het is toch een tijdperk wat officieel wordt afgesloten en daar ben ik me wel van bewust". Treinstel 3426 is geschonken aan het museum. Tot eind okober zal de trein te zien zijn, daarna gaat hij naar het depot.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.