Bang voor de buurttiran: "Dit is echt heel bedreigend"

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
ZEIST - Bedreigingen, eieren tegen ramen, een kapotgeslagen koplamp, vier lekgestoken banden en verschillende buurtbewoners die al zijn weggevlucht. Een woonblok in de Zeister wijk Crosestein is doodsbang voor een bewoner die volgens hen de buurt terroriseert. "Het is wachten tot het echt helemaal mis gaat", zegt bewoner Rene Johannsen. "Er moet snel iets gebeuren."
Het ratelende geluid van de slagschroevendraaier van een automonteur klinkt over het parkeerterrein van het appartementencomplex. De opblaaskrik zorgt ervoor dat de auto scheef staat. Naast de auto staat Rene Johannsen. "Alle vier mijn banden zijn deze week lek gestoken. Het gaat me weer een hoop geld kosten. Recent kreeg ik ook al eieren tegen mijn ruiten en ben ik door mijn buurman ernstig bedreigd. Dit is het nieuwste hoofdstuk in een verhaal dat al heel lang speelt hier."
Ik ben niet snel bang, maar dit is heel bedreigend
Rene Johannsen

GEEN GELUID MAKEN

Toen Rene een keer 's ochtends om 10.00 uur de wasmachine aanzette, stond zijn buurman briesend voor de deur. "Hij zei dat het de afspraak was dat iedereen tot het middaguur stil moest zijn, omdat hij anders niet kon slapen. Ik zei toen dat ik best huishoudelijke taken mag doen, maar daarop werd hij heel boos. Hij zei dat als ik het nog een keer zou doen hij vrienden op me af zou sturen. Ik ben niet snel bang, maar dit is echt heel bedreigend. Ik heb aangifte gedaan."
Johannsen kwam ongeveer een jaar geleden in de wijk wonen. Na een scheiding had hij snel woonruimte nodig en Woongroep Zeist kwam met de woning in Crosestein op de proppen. "Er is mij toen gezegd dat er soms wat overlast kon zijn hier. Er wonen ook mensen die wat problemen hebben. Maar al snel had ik door dat het veel erger was dan me was voorgespiegeld. Als ik dit had geweten, had ik de woning natuurlijk nooit geaccepteerd."

AL JAREN OVERLAST

Bij de vuilcontainer komt een vrouw aangelopen met twee vuilniszakken in haar hand. "Je bent hier zeker voor de overlast? Iedereen is bang voor die man", zegt ze zacht terwijl ze schichtig om zich heen kijkt. "Ik weet dat er al verschillende buren zijn vertrokken omdat het gewoon niet te doen is. Dit probleem speelt echt al jaren." Ook een man die zijn herdershond uitlaat weet wat er speelt. "Maar ik ga er echt niks over zeggen. Straks krijg ik een steen door mijn ruit."
Rene kan niet anders dan de publiciteit zoeken. "Ik zit nu thuis, werken gaat niet meer door alle stress die ik er van heb. Mijn kinderen komen hier niet meer omdat het te gevaarlijk is. Ook mijn dochter is door mijn buurman bedreigd. De woningcorporatie doet helemaal niets. Zij weten ook wat hier speelt. Ik heb gevraagd of ik naar een andere wijk kan verhuizen. Desnoods in een appartement dat in de toekomst gesloopt gaat worden zodat ik over een tijdje weer moet verhuizen. Ik heb het er voor over."
We vinden het een heel vervelende situatie
Woordvoerder Woongoed Zeist

CAMERATOEZICHT

Woongoed Zeist laat weten op de hoogte te zijn van de situatie in het complex. "We hebben samen met de politie gesprekken gevoerd met de betreffende bewoner", zegt een woordvoerder. "Maar hij ontkent pertinent achter de vernielingen en bedreigingen te zitten. Er is geen keihard bewijs dus is optreden lastig. Wat we nu gaan doen is camera's ophangen in de hoop dat de situatie dan weer rustig wordt. De camera's komen er binnen twee weken en worden door een gespecialiseerd bedrijf opgehangen."
Volgens Woongoed Zeist worden de beelden met de politie gedeeld als te zien is dat er iets gebeurt wat het daglicht niet kan verdragen. "Dan kunnen we volgende stappen zetten. We vinden het heel vervelend. Voor mijnheer Johannsen, maar zeker ook voor alle andere bewoners", aldus de woordvoerder. De woningcorporatie zegt niet waar de camera's precies komen te hangen. "We willen niemand wijzer maken dan hij is."
Vier banden van Rene's auto werden lekgestoken
Vier banden van Rene's auto werden lekgestoken © RTV Utrecht / Mark van der Wel

GEEN VERTROUWEN

Rene heeft geen vertrouwen meer in de woningcorporatie. "Iedere keer als ik mail, krijg ik een antwoord dat het allemaal zo verschrikkelijk vervelend is, maar een oplossing wordt niet gevonden. Die camera's die opgehangen worden, komen niet bij de parkeerplaats. Juist daar gebeurt een hoop. Overigens is eerder beloofd dat er cameratoezicht zou komen. Maar ik zie ze nergens hangen. Dat was een zoethoudertje."
Volgens de woningcorporatie is dat niet juist. "We hebben destijds gezegd dat camera's een mogelijkheid zijn. Het is ook een rigoureuze stap. Maar nu zetten we dat door. We gaan alle bewoners een brief sturen en hangen borden op dat er cameratoezicht is. Dat is wettelijk verplicht. Feit is wel dat we door de privacywet niet alles in beeld mogen brengen."
ASO-WET
Sinds 1 juli 2017 is in Nederland de zogenoemde ASO-wet van kracht. Bij heftige overlast van buren kan met behulp van boetes en zelfs uithuisplaatsingen opgetreden worden tegen overlastplegers. De burgemeester moet dan eerst officieel een waarschuwing uitdelen. Dat is voor zover bekend nog niet gebeurd. Ook hiervoor geldt dat er eerst keihard bewijs moet zijn dat de overlastpleger verantwoordelijk is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.