'Kans klein dat Howick en Lili alsnog kunnen blijven'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Staatssecretaris Harbers verwacht niet dat Howick (13) en Lili (12) uit Amersfoort toch in Nederland kunnen blijven. "Het ligt niet voor de hand dat we tot een ander oordeel komen", zei hij vanmiddag.
Het zou volgens hem oneerlijk zijn voor anderen met een vergelijkbaar verhaal die wel moeten vertrekken. Bovendien speelt er meer mee in het dossier dan mensen via de media vernemen, stelt de VVD'er tegen de NOS.
Afgelopen vrijdag besloot de Raad van State dat Howick en Lili op uiterlijk 8 september weg moeten zijn uit Nederland. Ze worden naar Armenië gestuurd, waar ze geen gevaar zouden lopen en niet in mensonterende omstandigheden terechtkomen. Daar is ook hun moeder, die een jaar geleden naar Armenië is vertrokken.

UITZONDERING

Staatssecretaris Harbers heeft altijd de bevoegdheid om alsnog een uitzondering te maken, maar ziet daartoe dus geen aanleiding. De advocaten van het tweetal willen hun zaak mogelijk nog aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voorleggen. Daarover beslissen ze op korte termijn.
Howick en Lili zelf zijn doodsbang en heel verdrietig, zeiden ze maandag in het programma Laat op één van KRO-NCRV. "Het was heel schokkend en moeilijk om het nieuws te horen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.