"Vaccinatiegraad Utrechtse Heuvelrug schrikbarend laag"

© RTV Utrecht
UTRECHTSE HEUVELRUG - Het aantal kinderen in de gemeente Utrechtse Heuvelrug dat is ingeënt tegen bijvoorbeeld polio en kinkhoest is 'schrikbarend laag'. Dat zegt VVD-fractievoorzitter Jorrit Linders. Hij vroeg de cijfers op bij de GGD.
"In de hele gemeente ligt het percentage op dit moment op zo'n 84 procent. Dat is veel lager dan het landelijk gemiddelde. Dat vind ik ernstig. Hoe meer kinderen er niet gevaccineerd worden, hoe groter de kans dat andere kinderen ongewild ziektes oplopen."
De partij wil nu van het college weten hoe hoog de zogenoemde inentingsgraad per dorp (Maarn, Maarsbergen, Leersum, Overberg, Doorn, Amerongen en Driebergen) is. "Dan kunnen we zien waar de risico's het grootst zijn. Daarnaast willen we weten of de gemeente scholen en kinderdagverblijven kan dwingen openbaar te maken wat de vaccinatiegraad per vestiging is."
Volgens Linders is dat van groot belang. "Dan kunnen ouders namelijk bepalen of ze het verantwoord vinden om hun kinderen daar naar school te sturen of te laten opvangen. Er is in Nederland de vrijheid om je kinderen niet in te enten, maar het moet niet zo zijn dat kinderen die wel een prik hebben gehad onverantwoorde risico's lopen. Daar draait het bij een verder dalende inentingsgraad wel op uit. Zeker in onze gemeente."
Recent liet het kabinet weten te gaan onderzoeken of kinderdagverblijven kinderen die niet ingeënt zijn mogen weigeren. Een inentingsverplichting is op dit moment volgens het kabinet (nog) een brug te ver.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.