Witwasonderzoek leidt tot FIOD-invallen in Houten en Lopik

LOPIK - De FIOD heeft vandaag invallen gedaan in negen woningen en kantoorpanden in Houten, Lopik, Hattem, Apeldoorn, Oldenzaal en Zwolle. De fiscale opsporingsdienst verdenkt twee echtparen en drie mannen van het witwassen van ongeveer 1,8 miljoen euro via buitenlandse financiële constructies.
Het gaat om vijf mannen in de leeftijd van 42 tot 56 jaar en twee vrouwen van 45 en 51 jaar. Het onderzoek houdt verband met de Panama Papers, een grote hoeveelheid uitgelekte gegevens over dubieuze constructies die in Panama werden opgetuigd.
In de binnengevallen woningen en kantoren is beslag gelegd op de administratie. Ook heeft de politie een vuurwapen in beslag genomen.

WERKWIJZE

De FIOD heeft onderzoek gedaan naar informatie die is verkregen uit Luxemburg. Het gaat om bankgegevens van financiële dienstverleners die het mogelijk maken om geld buiten het zicht van de Nederlandse autoriteiten te houden.
Uit het onderzoek bleek dat een Luxemburgse bankrekening veelvuldig werd gevoed met bedragen die binnenkwamen onder de noemer dividend. Korte tijd later maakte deze 'facilitator' het bedrag over op rekeningen van de Nederlanders onder de noemer gift. Daarna werden de gelden vaak contant opgenomen.

CRIMINEEL GELD

Met deze transacties wordt het geld als het ware omgekat om de werkelijke aard of herkomst te verhullen. De herkomst van de gelden, veelal van buitenlandse rechtspersonen, is vooralsnog onbekend. De FIOD vermoedt dat het gaat om crimineel geld dat witgewassen werd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.