RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Waterschap: droogte nog niet voorbij, extra pompen nog zeker vier weken nodig

1/2
PROVINCIE UTRECHT - Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden verwacht dat hun tijdelijke pompen nog vier weken moeten draaien. Door de extreme droogte is de waterstand van de Rijn†en Lek erg laag. Daardoor†stroomt er te weinig water naar de kleinere rivieren. Het waterschap plaatste daarom vorige maand extra pompen in de provincie. Deze maatregelen zijn, ondanks een paar buien, ook nu nog nodig om te voorkomen dat de problemen zich opstapelen.

Een boswachter van het Utrechts Landschap sprak onlangs nog van†een horrorzomer. Hij doelde daarmee op de extreme droogte en de gevolgen daarvan voor de natuur. Dijkgraaf Patrick Poelmann van Hoogheemraadschap De Stichtse†Rijnlanden snapt de woordkeuze van de boswachter. De schade aan de natuur is immers duidelijk zichtbaar. Toch ervaart Poelmann het zelf niet als een horrorzomer. "Voor mij is het een zomer waarin het†waterschap kan laten zien waarom het bestaat.†…n dat we ons werk goed doen."

LAAG WATERPEIL
Dat er genoeg werk aan de winkel is,†is duidelijk. De droogte zorgt voor een extreem laag waterpeil in de Rijn en Lek. Hierdoor stokt de toevoer van water†richting kleinere watergangen, zoals de†Caspargauw en de Kromme Rijn.†Dat zorgt volgens Poelmann†voor problemen. "Er is dan te weinig water om de boomgaarden te besproeien en nat te houden. Dat betekent een mindere oogst en dus economische schade.†Bovendien spoelen de Utrechtse grachten ook minder goed door als†er minder watertoevoer is. En u weet waarom we dat doorspoelen: vroeger stonk het daar gewoon."

COTHEN
Om dit soort problemen te voorkomen, plaatste het†waterschap dus†extra pompen. Twee daarvan staan in†Cothen,†bij het gemaal langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Daar wordt†sinds eind vorige maand drieduizend liter water per seconde vanuit het kanaal omhoog gepompt. Zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag.

TROTS
Wim Hakkesteegt werkt voor het waterschap en is†bijna dagelijks bij†de extra pompen in Cothen te vinden. Hij ziet de tijdelijke installatie een beetje als z'n kindje. "Het is zo mooi om te doen.†Om ervoor te zorgen dat er voldoende water is in het gebied.†Als je ziet hoe we het oppakken, met deze tijdelijke pompen. We zorgen er met z'n allen voor dat ze zeven dagen per week blijen draaien. Het wordt wel even gedaan!"

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden benadrukt dat het nu om noodpompen gaat. Omdat dit soort extreme†zomers waarschijnlijk†vaker gaan voorkomen, denkt het waterschap na over een structurele oplossing.†

Tijdelijke pompen van waterschap draaien nog op volle toeren


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -