Kelder vol archeologische schatten in Maarssen

© Gemeente Stichtse Vecht
STICHTSE VECHT - Het archeologisch onderzoek op Zogweteringlaan in Maarssen heeft zeldzame vondsten opgeleverd uit de periode 1675-1750.
De opgravingen zijn gedaan op de plek waar vorig jaar een boerderij afbrandde. Bij het archeologisch onderzoek is de opeenvolging van bouwfasen van de boerderij vast komen te staan. Een onverwachte en bijzondere vondst is gedaan in het vermoedelijke achterhuis of staldeel. Hier lag een bakstenen kelder die was opgevuld met afval. Daarin zijn duizenden fragmenten van aardewerk, steengoed, porselein, kleipijpen, glas, bot, hout, leer, metaal en zelfs eierschalen aangetroffen.
De onderzoekers vonden onder andere versierde handvatten van bestek (van hout en vermoedelijk ivoor) en een houten lepel. Ook stuitten ze op een lakenlood uit Leiden. Daarnaast vonden de archeologen beschilderd en gegraveerd glas en veel resten die te maken hebben met het drinken van thee, een luxeproduct in de 17e en 18e eeuw. Zo zijn er vele tientallen kopjes en schoteltjes van aardewerk en Chinees porselein gevonden en zelfs een fragment van een zeldzaam theepotje van zeer fijn gebakken rood aardewerk. Ook zijn er veel rookpijpen aangetroffen.
De vondsten zijn een buitenkans voor de archeologen om iets te weten te komen over het leven en de welstand van boerderijbewoners in deze periode. Hier is in onze provincie nog weinig onderzoek naar gedaan.
Het archeologisch onderzoek, waaraan veel vrijwilligers meededen, is inmiddels afgerond.
Ivoren handvat.
Ivoren handvat. © Gemeente Stichtse Vecht
© Gemeente Stichtse Vecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.