Austerlitzers runnen eigen eetcafé: "We hebben de gunfactor"

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
AUSTERLITZ - Het afgelopen decennium heerste een vloek op de horecazaak aan de Oude Postweg in Austerlitz. Drie café-restaurants gingen op de fles. Inwoners van het dorp bij Zeist baalden ervan. Ze hebben het heft in handen genomen en zijn een kleine maand geleden zelf een eetcafé begonnen in het pand. Met succes, want de zaak zit bijna elke dag vol. De wethouder verricht vandaag de officiële opening.
Het pand aan de Oude Postweg staat er al ruim honderd jaar. Het werd bekend als Theehuis Austerlitz en later als Bonaparte. Je kon er biljarten en de dorpelingen ontmoetten er elkaar.
De tekst gaat onder deze foto verder. 
Zo zag het pand er vroeger uit.
Zo zag het pand er vroeger uit. © Facebookpagina Ouwekamp ons eetcafé
De afgelopen tien jaar was er een nieuwe eigenaar. "Hij deed meer dan zijn best, maar het is lastig om zo'n zaak rendabel te maken", vertelt vertelt Ron Verbaak. Hij is bestuurder van de vereniging die de horecagelegenheid nu runt onder de naam Ouwekamp, ons eetcafé. "Er wonen maar 1700 mensen in Austerlitz en die gaan niet elke dag uit eten. En als er niemand op het terras zit, langs deze doorgaande weg, dan trekt dat ook niet echt."

KOSTEN

Het concept van de bewoners is even simpel als doeltreffend. Austerlitzers kunnen lid worden van de vereniging die het eetcafé runt. Dit kost 30 euro per jaar per persoon, 50 euro per stel, 65 euro per gezin en 200 euro voor bedrijven.

HULP

De vereniging krijgt verder hulp van Bavaria, want de bierbrouwer heeft als eigenaar van het pand een deel van de huur op zijn zich genomen. Verder zijn er wat giften gedaan, renteloze leningen verstrekt en de uitbaters krijgen een subsidie.
Vooralsnog blijkt dit genoeg. "We dachten rustig te beginnen, maar het was meteen volle bak", vertelt Manon, die in de keuken staat. "Bijna elke dag zitten we vol en we krijgen alleen maar positieve reacties."
Austerlitzers runnen eigen eetcafé
© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
Het eetcafé heeft een warme look met veel bruin en glimmend koper. Op het menu staat onder meer vlees van de lokale slager. Bijvoorbeeld een hamburger van 180 gram, de Ouwekamper. "Je moet echt een grote man zijn om hem op te krijgen", weet Manon inmiddels. Ook de leden hebben invloed op wat er op het menu komt. Daarnaast mogen ze mede bepalen wat voor activiteiten er worden georganiseerd.
De dorpelingen die het eetcafé runnen zien de toekomst zonnig tegemoet. Manon denkt dat 80 procent van de klanten uit Austerlitz komt. "We hebben kennelijk de gunfactor. Mensen zien het toch ook als hun zaak."
De officiële opening is vanavond om zes uur.
Live bij het eetcafé van de Austerlitzers (1)
Live bij het eetcafé van de Austerlitzers (2)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.