OM: Vrouw Henk Koelewijn liet kinderen over aan hun lot

© RTV Utrecht / Rik Dogger
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - De echtgenote van Bunschoter Henk Koelewijn staat vrijdag 14 september voor het eerst zelf voor de rechter. Het Openbaar Ministerie vervolgt haar, omdat ze niet ingreep toen haar man een groot aantal van haar kinderen stelselmatig ernstig mishandelde.

VERLATING VAN HULPBEHOEVENDEN

De moeder van 19 kinderen wordt door het OM officieel beschuldigd van 'verlating van hulpbehoevenden die aan haar zorg waren toevertrouwd', omdat ze haar kinderen opzettelijk aan hun lot zou hebben overgelaten toen ze door haar man werden bedreigd, geslagen en opgesloten.
De vrouw wist wat haar man deed, maar greep volgens de officier van justitie niet in. Hoewel het OM haar nadrukkelijk niet beschuldigt van medeplichtigheid, staat hier wel een maximale celstraf van twee jaar op.

VEROORDELING HENK KOELEWIJN

De rechtbank in Utrecht veroordeelde Henk Koelewijn in mei tot twee jaar gevangenisstraf vanwege de jarenlange en stelselmatige mishandeling van tien van zijn kinderen. Ook sloot hij een aantal van zijn kinderen meermalen op in een container of op zolder.
Koelewijn werd vrijgesproken van onder meer poging tot doodslag met een kettingzaag op een zoon, poging tot doodslag op een andere zoon door verwurging, misbruik van een dochter en mishandeling van vijf andere kinderen.

HOGER BEROEP

Zowel Koelewijn als het Openbaar Ministerie zijn tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof in Arnhem. Voor de behandeling daarvan is nog geen datum vastgesteld.
De echtgenote van Koelewijn wordt verdedigd door advocaat Jaap-Willem Roozemond, die ook haar man bijstaat. Vrijdag 14 augustus is er een zogenoemde regiezitting, waarin de stand van het onderzoek wordt besproken en de planning voor de inhoudelijke behandeling wordt gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.