OM eist werkstraf voor riool-hackende ambtenaar Lopik

© RTV Utrecht
LOPIK - Het Openbaar Ministerie eist 240 uur werkstraf tegen een oud-ambtenaar van de gemeente Lopik, die maar liefst acht keer de gemeentelijke rioolinstallatie zou hebben gehackt.
Volgens het OM deed deze Wilfred Z. dat begin dit jaar, terwijl hij sinds 2016 niet meer in dienst was van de gemeente.

GEVAAR

Hij zou daarbij ruim 8000 bestanden hebben verwijderd, waardoor de monitoring en bediening van de rioolinstallatie gevaar liep. Die installatie bedient ook de gemalen in Lopik en bij de hacks werden onder meer pompen uitgezet.
De 41-jarige Z. ontkent in alle toonaarden dat hij na zijn ontslag nog heeft ingelogd. Hij kreeg dat ontslag omdat hij als verantwoordelijke voor het rioolbeheer bij de gemeente onder pseudoniem eveneens werkzaamheden deed voor een rioolonderhoudsbedrijf, dat hij ook opdrachten zou hebben verstrekt.

FRAUDE

Tegen Z. loopt nog een ander onderzoek wegens fraude. De gewiste bestanden zouden belastende informatie over Z. hebben bevat.
De rechtbank in Utrecht hield Z. zijn digitale voetafdrukken voor. De hacks vonden plaats vanaf drie IP-adressen die aan de man uit Bergambacht te linken zijn. Met het IP-adres waarvandaan ingelogd was, was te achterhalen vanaf welke locatie de man was ingelogd.

LAPTOP

Ook vanaf drie andere IP-adressen werd toegang verkregen. Die zijn mogelijk tot stand gekomen vanaf de laptop die Z. van de gemeente had en die na zijn ontslag is verdwenen.
Het eigen account van Z. bij de gemeente is geblokkeerd na zijn ontslag, maar de inlogs vonden plaats met administrator- en testaccounts. Tijdens alle hacks bevond de mobiele telefoon van Z. zich steeds in de directe omgeving van de IP-adressen, blijkt uit zendmastgegevens, ook van die van de verdwenen laptop. "De telefoon en de laptop zijn geografisch aan elkaar te koppelen'', constateerde de rechter.
Z. ontkent elke betrokkenheid en zegt ook geen wrok te koesteren om zijn ontslag. ,"Ik ben niet boos op de gemeente, ik kwam nog regelmatig op de koffie.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.