Natuurlijk Zoëy over mieren: Hyperintelligent, maar ook bloeddorstig

Eddy en Jitte.
Eddy en Jitte. © RTVUtrecht/Nathalie Ringrose
SOESTDUINEN - Eddy Zoëy trekt de Soesterduinen in met mierenkenner Jitte Groothuis. Volgens Jitte gaat het goed met de mieren. Er zijn in de hele wereld duizenden soorten mieren en in Nederland zo'n 104 waarvan 48 soorten voorkomen in de provincie Utrecht.
Zo is een slaaf geboren.
Jitte Groothuis

MIEREN HERSENEN

Jitte doet onderzoek naar hersenen van mieren. Jitte; "Mijn eigen specialisatie en interesse ligt bij insecten-/mierenhersenen en gedrag. Mieren hebben zeer verfijnde hersenen. Ze leven niet alleen in complexe sociale gemeenschappen, maar zijn ook goede architecten. Mieren gebruiken hun hersens voor zicht, reuk en geheugen. Ze onderhouden een sociale interactie en kennen specialisatie van taken. Hoe groter de kolonie hoe meer specialisatie.
Hoe wordt een mierenkolonie eigenlijk gestart?

LUIZEN MELKEN

Er zijn mieren die hun nest in een boom maken. Deze mier haalt luizenplas, ook wel honingdauw genoemd, uit de luizen. Aan de kont van de luizen hangen belletjes met plakkerig vocht dat wordt gegeten door de mieren. Jitte: "Het is hetzelfde plakkerige spul dat je op je auto vindt. Maar hier heb je hele mierenstammen die de boom op en neer lopen om de luizen te melken."

SLAVEN

Jitte: "Kijk Eddy, dit is een mierensoort die slaven houdt." Aangekomen bij een stuk hei midden in de Soesterduinen vertelt Jitte Eddy over deze bijzondere mierensoort. Deze bloedrode roofmieren zoeken naar een nest van bijvoorbeeld de grauwzwarte renmier en stelen daar de poppen van. Als deze poppen in een ander nest uitkomen, denken de pasgeboren mieren dat zij daar thuis horen en doen ze gewoon het werk dat ze moeten doen in het nest van de roofmieren. Jitte: "Zo is een slaaf geboren." Eddy: "Een beetje zoals Afrikaanse kindsoldaten dus; ze wegroven als ze jong zijn en inzetten voor je eigen gewin." Deze rode roofmieren blijken ook nog eens super agressief en bijten Eddy flink als hij ze nader wil bekijken.
Natuurlijk Zoëy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Natuurlijk Zoëy: Mieren

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.