Willem-Alexander en Máxima vieren Koningsdag 2019 in Amersfoort

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima.
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. © RVD / Robin Utrecht
AMERSFOORT - Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en de koninklijke familie vieren volgend jaar Koningsdag in Amersfoort. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst zojuist bekend.
Koningsdag valt volgend jaar op een zaterdag maar over de plannen van Amersfoort voor 27 april 2019 wilde burgemeester Bolsius nog niks zeggen: "De routes zijn onderdeel van veiligheidsmaatregelen, daar gaan we rustig naar kijken."
Wel lichtte de gemeente een tipje van de sluier op door te onthullen dat ook de acht omliggende gemeentes Woudenberg, Leusden, Baarn, Soest, Bunschoten-Spakenburg, Eemnes, Nijkerk en Barneveld bij de festiviteiten betrokken worden.
Bolsius is verheugd met de komst van de Oranjes naar zijn stad: "Het is een eer voor de stad en de regio Amersfoort dat de koning zijn verjaardag hier samen met zijn familie wil vieren. Deze regio, de dorpen en de stad hebben alles in huis om de Koninklijke familie een geweldige dag te bieden. Ik weet zeker dat wij dit fantastisch met elkaar kunnen doen".
Burgemeester Bolsius: "Dit geeft een enorme impuls"
Oranjefans in Amersfoort zijn het helemaal met de woorden van de burgemeester eens. Wendy te Velde van Oranjecomité Hoogland: "Dit is fantastisch nieuws. Dit betekent een opsteker voor Amersfoort en hopelijk ook voor Hoogland waar wij zoveel te bieden hebben dat wij denken dat het ook echt voor de koning en de koningin en zijn familie een leuke dag gaat worden."
Ook het Oranjecomité in het centrum van Amersfoort en de ondernemersvereniging reageerden enthousiast en laten weten zin te hebben om er iets moois van te maken.

"GEZELLIG!"

Burgers van Amersfoort lijken ook positief te staan tegenover het bezoek van de koning. In het radioprogramma Goedemiddag met Jos van Heerden kwam een Amersfoortse aan de lijn: "Gezellig! Amersfoort kan wel weer een feestje gebruiken, toch?" Aandachtspuntje volgens haar is wel het hart van de stad: "Het is best compact, dat centrum van ons."
Amersfoortse Radio M-luisteraar reageert op komst koning

EERSTE KONINGSDAG

Dit wordt de eerste Koningsdag in de provincie Utrecht. De laatste keer dat de koninklijke familie de verjaardag van de vorst hier vierde, was Koninginnedag in 2012. De toenmalige koningin Beatrix bezocht toen, samen met haar familie, Rhenen en Veenendaal.
Het bezoek van de koninklijke familie aan de provincie Utrecht trok in 2012 zo'n 60.000 mensen. Zij zagen onder meer Willem-Alexander met een wc-pot gooien in Rhenen.
De toenmalige prins Willem Alexander gooit toiletpot in Rhenen.
De toenmalige prins Willem Alexander gooit toiletpot in Rhenen. © ANP
In Veenendaal bezochten de Oranjes een bijenmarkt, muziekoptredens, en een zeepkistenrace waar prins Pieter-Christiaan en prins Bernhard jr. aan meededen. De dag werd afgesloten met een groot feest bij het gemeentehuis.
Prins Pieter-Christiaan en prins Bernhard jr. in zeepkist in Veenendaal.
Prins Pieter-Christiaan en prins Bernhard jr. in zeepkist in Veenendaal. © ANP
Of de plannen van Amersfoort een beetje lijken op die van Rhenen en Veenendaal wilde burgemeester Bolsius vandaag dus nog niet onthullen. Maar Oranjefans kunnen het beste RTV Utrecht in de gaten blijven houden, als we één belofte van de burgemeester mogen geloven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.