Lokale partij wil dat Romeinse schepen niet verdwijnen uit Woerden

Romeins schip van Stichting Romeins Schip
Romeins schip van Stichting Romeins Schip © Stichting Romeins Schip Woerden
WOERDEN - Progressief Woerden wil dat twee Romeinse schepen door de stad blijven varen. De lokale partij begrijpt er niks van dat Stichting Romeins Schip Woerden stopt en eist dat het college zorgt dat de boten niet uit de stad verdwijnen. Volgens de vrijwilligers die met de boten varen, is hun beslissing echter definitief.
Stichting Romeins Schip Woerden vaart al jaren met twee herbouwde Romeinse schepen door Woerden: de Per Mare ad Laurium, een nagebouwd Romeins vrachtschip voor 36 mensen, en de Fiducia, een punter voor 12 man. Vanwege een tekort aan vrijwilligers en de stijgende onderhoudskosten van de schepen stopt de stichting in Woerden.
Volgens Progressief Woerden moet het mogelijk zijn om de schepen door te laten varen in de stad. Er zouden al meerdere organisaties en ondernemers bereid zijn om hiervoor te zorgen. De schepen maken volgens de partij deel uit van de geschiedenis van Woerden.
Maar Henk Vlot van Stichting Romeins Schip Woerden ziet dat anders: "Wij hebben al zeker een jaar noodkreten uitgezet naar de gemeente en de bevolking van Woerden: 'help ons, want dit is een eindigende zaak'. En het enige dat we horen is via-via dat er mensen mogelijkerwijs wel bereid zijn om na te gaan denken over de mogelijkheid om te continueren. Maar dat hadden ze een jaar of twee geleden moeten doen en niet nu."
De stichting maakt dit seizoen nog af, en stopt dan eind september. De vrijwilligers kijken nog of de activiteiten kunnen worden voortgezet in Utrecht. Vlot: "Met het opengraven van de stads-buitensingel is er een mogelijkheid in de stad Utrecht om een vaartraject uit te zetten à la Woerden."
Woerden heeft een rijke Romeinse geschiedenis, en er zijn meerdere schepen van de Italiaanse bezetters gevonden. Maarten van Rossem liet zich er deze zomer nog alles over vertellen in een aflevering van Van Rossem Vertelt.
Van Rossem Vertelt: Romeinse geschiedenis in Woerden

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.