SGP bakkeleit over kazerneverhuizing mariniers: politiek gaat nu mening vormen over Doorn

Een deel van de mariniers wil niet naar Zeeland verhuizen.
Een deel van de mariniers wil niet naar Zeeland verhuizen. © RTV Utrecht
DOORN - Het was een rustige vakantie wat betreft nieuws over de kazernesoap. Maar de komende weken moeten partijen in de Tweede Kamer een mening gaan vormen over de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Zeeland. Moeten de mariniers, zoals afgesproken, naar Vlissingen of niet?
De vraag over de verhuizing heeft de afgelopen tijd veel stof doen opwaaien, in onze tijdlijn staat dat allemaal op een rij. Maar morgen wordt een belangrijke dag: dan komt het laatste puzzelstukje naar buiten: staatssecretaris Barbara Visser maakt dan meer bekend over waarom mariniers vertrekken bij het Korps.
Samen met de kosten van de nieuwe kazerne en de uitspraak van een geschillencommissie moet de Kamer dan dit najaar opnieuw over deze onderwerpen in debat. Veel Kamerleden zijn de afgelopen tijd op bezoek geweest in Doorn om te zien hoe het ervoor staat. Ook SGP-kamerlid Chris Stoffer deed dat. In het Reformatorisch Dagblad riep hij op "tot bezinning".
De mening van de SGP'er is belangrijk omdat het huidige kabinet van VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie in beide kamers maar een bescheiden meerderheid van één zetel heeft. Daarom doen bewindslieden regelmatig een beroep op de SGP voor een meerderheid. Mocht er tijdens dat debat opnieuw gestemd worden, kunnen de Staatkundig Gereformeerden dus een belangrijke speler zijn.

VERDEELDHEID

Lokale SGP-fracties denken verschillend over de verhuizing. In Zeeland noemen ze de uitspraak van Stoffer "slap". Terwijl de fractievoorzitter op de Utrechtse Heuvelrug achter het Kamerlid staat. "Als er teveel mariniers weglopen, dan hol je het Korps uit. Daar hebben wij niet direct mee te maken, maar dat heeft wel landelijk effect."
Kijk eens naar Amersfoort. Daar zijn al meerdere militaire complexen.
SGP-fractievoorzitter Utrechtse Heuvelrug
Het is een tweespalt waar veel politieke partijen de komende tijd mee zullen worstelen. In principe is de afspraak gemaakt dat de mariniers verhuizen. Maar sommige Kamerleden vinden dat de signalen nu niet genegeerd kunnen worden. En dat betekent dat er in Vlissingen en Doorn misschien mensen teleurgesteld moeten worden.
Volgens fractievoorzitter Gert-Jan van den Brink reageert lachend: "Er is absoluut geen heibel." Volgens de SGP-voorman kan iedereen nog door één deur: "Bij bepaalde zaken heb je een verschil van mening omdat je andere belangen hebt. Maar daar kunnen we prima zakelijk over praten."
KAZERNE IN AMERSFOORT?
Van den Brink vindt het vooral belangrijk dat er duidelijkheid komt: "Dat is niet alleen voor de mariniers van belang, maar ook voor de gemeente." Op de Heuvelrug worden plannen gemaakt voor woningen op het terrein. Dit najaar gaat de Kamer met elkaar in debat over de kazernesoap.
De SGP-fractievoorzitter zou het logisch vinden als de Kamerleden ook naar Amersfoort gaan kijken als alternatief voor Doorn. "Daar zijn al meerdere militaire complexen. Het ligt dichtbij Doorn. Het gaat erom dat de mariniers niet uit hun context in Doorn worden gerukt. Dat is voor hen van groot belang."
Eerder riep de medezeggenschap van het Korps al op om ook naar Kamp Zeist te kijken als alternatief. Toch is blijven in Doorn ook nog steeds een reële optie. Voor de gemeenteraadsleden op de Heuvelrug is het volgens van den Brink vooral een kwestie van wachten: "We kunnen er niet zoveel aan doen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.