Ondernemers en oranjeverenigingen: Amersfoort klaar voor Koningsdag

Archief.
Archief. © RTV Utrecht
AMERSFOORT - De verrassing in Amersfoort was groot toen bekend werd gemaakt dat koning Willem-Alexander er zijn verjaardag komt vieren. Maar nu de ondernemers en lokale oranjeverenigingen een beetje van de schrik zijn bekomen, is de conclusie eenduidig: Amersfoort is er helemaal klaar voor.
Amersfoort probeerde eerder dit jaar nog de nationale Sinterklaasintocht naar de stad te krijgen. Dat mislukte, maar met een jarige koning heeft de stad toch nog een hoofdprijs. En hoe de stad het voor elkaar heeft gekregen, dat blijft voorlopig het geheim van burgemeester Bolsius: "Ik ga denk ik over een jaar of tien met pensioen en dan ga ik een heel dik boek schrijven en dan ga ik het u allemaal haarfijn vertellen. Daar ga ik nu geen mededelingen over doen. Maar het is niet iets van één moment. Het is opbouwen... etcetera."
Ondernemers en Oranje Vereniging zijn blij met hoge bezoek

UITDAGINGEN

De gemeente heeft nog acht maanden om alles te organiseren zodat de koning met zijn gevolg veilig en plezierig de stad kan bezoeken. De ondernemersvereniging in de Amersfoortse binnenstad denkt graag mee over de plannen, zegt voorzitter Walrick Halewijn. De binnenstad kan op koningsdag namelijk best krap zijn: "Als u weet hoe druk de straten in de binnenstad zijn waar vrijmarkt is, daar kun je bijna over de hoofden lopen. Dus als je daar ook nog de koning doorheen wil laten lopen dan denk ik dat we een probleem hebben. Maar problemen zijn uitdagingen: die bieden we graag het hoofd. Dus kom maar!"
TWEE IN ÉÉN KLAP
Halewijn ziet dan ook al meteen een oplossing, mocht de binnenstad een beetje te krap zijn voor de koninklijke familie: "Misschien moet je de koning helemaal niet door de stad heen laten lopen maar buiten de stad langs die prachtige wal en poorten die we hebben. Of over het water aan komen varen. Dat is ook al prachtig. Dan heb je ze twee in één klap: dan krijg je Sinterklaas niet maar wel de koning over het water."

"WE ZIJN WAT GEWEND"

Koningsdag 2019 wordt niet het eerste grote evenement dat in Amersfoort plaatsvindt. Twee jaar geleden verliep ook de avondvullende televisieuitzending van The Passion in de stad vrijwel vlekkeloos.
Voorzitter Timo Braeken van de Amersfoortse oranjevereniging heeft dan ook het volste vertrouwen dat de stad de koning aankan, zeker als de omliggende gemeenten erbij worden betrokken: "We zijn ondertussen wel wat gewend, en Amersfoort is ook een evenementenstad. D'r is veel kennis op dat gebied dus daar maak ik mij niet zo druk over. Maar ook daar zal veel over gesproken moeten worden, want met een partner als het koningshuis zal het allemaal net ietsje anders lopen dan normaal. En als je de regio er nog bij neemt dan is het groot zat."

TOERISTEN

En als de koninklijke familie tevreden in de bus naar huis zit, kan Amersfoort zich opmaken voor nieuw bezoek. Want zoveel aandacht, dat gaat volgens Walrick Halewijn van de ondernemersvereniging toeristen aantrekken: "Het zet Amersfoort op de kaart. We zijn de hele dag in beeld. Het zal zeker mensen inspireren, als de beelden goed zijn, om eens een keer live in de stad te komen kijken wat hier allemaal te doen is. We hebben een parel midden in Nederland die heel veel mensen voorbijrijden."
En hoe die parel in het midden van het land in beeld komt, en wat de koninklijke familie er allemaal precies gaat doen en zien op 27 april: daar gaat burgemeester Bolsius binnenkort met de Amersfoorters en zijn buurgemeenten over in gesprek.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.