RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Howick en Lili smeken koning en Rutte: "Breng ons niet naar een weeshuis"

AMERSFOORT - Lili en Howick, de asielkinderen uit Amersfoort, hebben een laatste beroep gedaan op Nederland. In een persoonlijke brief aan premier Rutte en de koning en koningin vragen ze te mogen blijven.

"We zijn doodsbang, want we weten niet waar we terechtkomen. Alsjeblieft, breng ons niet naar een weeshuis," zo schrijven broer en zus in de brief die in handen is van het AD.

'TERECHT AFGEWEZEN'

De kans is klein dat de smeekbede wordt verhoord, na een uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde dat de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Mark Harbers terecht de asielaanvraag van de kinderen heeft afgewezen. In hun thuisland ArmeniŽ zouden ze veilig zijn, niet bedreigd worden en niet in een mensonterende situatie terecht komen.

Eerder werd al bekend dat moeder Armina niet voor de kinderen kan zorgen vanwege ernstig opgelopen trauma. Zij is vorig jaar teruggegaan naar ArmeniŽ en woont nu in een kleine kamer met ťťn bed in de Armeense hoofdstad Jerevan. Daar zou geen plaats voor de kinderen zijn. Toch stelt de Raad van State dat de staatssecretaris in de vorm van een weeshuis passende opvang heeft geregeld. "De kinderen komen niet op straat terecht."

ANDER OORDEEL

Afgelopen woensdag liet staatssecretaris Harbers weten dat het niet voor de hand ligt dat het kabinet tot een ander oordeel komt. Ook de advocaat van Howick en Lili heeft gezegd dat hij niets meer voor ze kan doen. 8 september moeten ze het land uit.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -