Afgelopen zomer warmste ooit gemeten

© RTV Utrecht / Annet Schut
DE BILT - Het is geen verrassing meer, de zomer van 2018 kan vandaag worden afgesloten met extreme cijfers. Drie maanden lang was het in De Bilt gemiddeld 19 graden. Normaal is dat 17.
Hoogtepunten van de warmste zomer ooit werden gemeten in Limburg, 38,2 graden op 26 juli en 11 millimeter regen in juli tegen 78 normaal. Verder waren er twee landelijke hittegolven en een extreme warmtegolf: zestig dagen op rij meer dan 20 graden.

DROOGTE

En verder was het natuurlijk kurkdroog. Landelijk is er gemiddeld 105 millimeter regen gevallen. Ter vergelijking: het langjarig gemiddelde in de zomer is 225 millimeter.
Vanaf morgen start voor meteorologen de weerkundige herfst. Deze lijkt koud te beginnen, want komende nacht kan het landinwaarts afkoelen tot rond een graad of 5 en zelfs een graadje vorst aan de grond is niet uitgesloten.

ZONNIG WEEKEND

Na die koude nacht volgt een aangenaam weekend met veel zon en wat hogere temperaturen. Volgende week blijft de temperatuur op peil, wel kan er misschien een enkele keer een regen- of onweersbui vallen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.