Rechtbank Utrecht: autobedrijf John Freriks onterecht dicht

© RTV Utrecht
UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft onjuist gehandeld met het sluiten van garagebedrijf John Freriks in Overvecht. In de garage zou eigenaar Freriks criminelen helpen door verborgen ruimtes in auto's te maken. Hoewel de rechtbank vindt dat Freriks inderdaad heeft geholpen met criminele activiteiten, is sluiting niet het juiste middel geweest. Dat oordeelde de rechtbank gisteren.
In februari vorig jaar moest het autobedrijf een jaar dicht. Vermoedelijk verstopten criminelen wapens in de verborgen ruimtes van Freriks. De klanten zouden betrokken zijn bij liquidaties. Een gevaar voor de omgeving zo vond de gemeente en daarom sloot burgmeester van Zanen de zaak.
Freriks is een paar deuren verder gewoon doorgegaan met zijn bedrijf, mét toestemming van de gemeente. Vorig jaar beweerde hij al nooit te zijn gestopt met het autobedrijf. Omdat de werkzaamheden een paar deuren verder gingen zonder dat de gemeente ingreep was een sluiting volgens de rechter overbodig: "redelijkerwijs valt niet in te zien dat de sluiting van het pand tot herstel van de openbare orde leidt omdat zijn bedrijf in een naastgelegen pand is voortgezet", staat in het vonnis.
Om de criminele activiteiten te stoppen had de gemeente andere middelen moeten inzetten. De gemeente Utrecht heeft zes weken de tijd om een nieuw besluit te nemen over het autobedrijf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.