Burgemeester: "Geen dreigement maar duidelijk signaal aan veroorzakers woonoverlast"

Burgemeester Piet Zoon
Burgemeester Piet Zoon © Gemeente Veenendaal
VEENENDAAL - Burgemeester Piet Zoon van Veenendaal heeft voorwaarden vastgesteld om zelf in te kunnen grijpen bij herhaaldelijk woonoverlast. Als bemiddeling of andere ingrepen niet helpen kan Zoon overlastgevers een dwangsom opleggen of tijdelijk uit huis plaatsen.
Inwoners van Veenendaal die te maken hebben met overlast moeten daar melding van maken bij de gemeente en bij een eventuele verhuurder. In eerste instantie wordt gezocht naar een oplossing waarbij de burgemeester niet hoeft te handelen. Als dat niet helpt kan de burgemeester nu dus zelf ingrijpen.
Zoon is niet van plan te pas en te onpas te gaan strooien met huisuitzettingen en dwangsommen. Hij zegt: "Het is en blijft een ultieme maatregel en ik hoop dat we in geen enkel geval van deze bevoegdheid gebruik hoeven te maken. In voorkomende gevallen, waar andere pogingen om een oplossing te vinden voor de overlast geen effect sorteren, zal ik wel direct gebruik maken van mijn bevoegdheden. Dat is geen dreigement, maar wel een duidelijk signaal aan diegene die ernstige en herhaaldelijke hinder veroorzaken."
De nieuwe bevoegdheden zijn een gevolg van de Wet aanpak woonoverlast uit 2017. Die wet staat ook wel bekend als de aso-wet en biedt vooral extra mogelijkheden bij overlastgevers die een koopwoning hebben. Afgelopen juni voegde de gemeenteraad van Veenendaal de bevoegdheden al toen aan de Algemene Plaatselijke Verordening. Voordat de nieuwe mogelijkheden daadwerkelijk kunnen worden toegepast moesten er eerst duidelijke regels worden afgesproken, dat is nu dus gebeurd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.