RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Imperfecte appels krijgen tweede leven bij Utrechts restaurant

1/2
UTRECHT - Te kleine pruimen, te kleine uien enrimpelige tomaatjes. De groente- en fruitteelt heeft deze zomer flink te lijden onder de droogte. Ook bij fruitteler Slagmaat in Bunnik merkten zede gevolgen: de appels kleurden niet genoegrood. "Ik denk toch wel dat 50 tot 60 procent bij ons als een waardeloos product wordt beschouwd", zegt Huub van der Maat.

Het gaat om vele honderden kilo's appels uit de eerste pluk die ongeschikt bleken. "Appels met rond de dertig procent kleuring gaan richting de supermarkt", legt Van der Maat uit. "Maar bij deze plukronde kwamen we bijna alleen maar groene appels tegen."

Omdat supermarkten alleen de gekleurde varianten willen, dreigde een groot deel te verdwijnen naar de sapfabriek. "Terwijl het een fantastisch smakelijk product kan zijn", zegt Van der Maat. Gelukkig bleek een restaurant in Utrecht toch interesse te hebben.

Imperfecte appels krijgen tweede leven bij Utrechts restaurant


Raoul Witteman, de eigenaar van restaurant C'est a, werd kwaad toen hij hoorde dat de appels als sap en moes zouden eindigen. "Dat deed zeer. Ik denk dan:als het gaat om smaak begrijp ik het. Maar als het gaat om kleur... daar kan ik niks mee."

APPEL, APPEL EN NOG EENS APPEL
Hij besloot zelf een paar honderd kilo appels op te kopen. Het fruit komt nu voor in vrijwel elk gerecht op het menu van het restaurant.Wie geen appel lust, hoeft niet afgeschrikt te worden, zegt Witteman. "Het zijn allemaal hele kleine componenten van het gerecht en als je het echt niet lust haal ik het eruit. Maar deze appels die lust je wel."

Raoul is zo enthousiast dat hij andere lokale bedrijven, zoals een ijsmaker en brouwerij, ook de appels wil laten gebruiken. Hij hoopt mensen bewust te maken dat het niet perfecte fruit soms zelfs beter smaakt. "Het is voor iedereen een stukje bewustwording. Het verschil tussen de perfecte appel in het plaatje of gewoon een Hollandse appel met veel meer smaak."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -