Oproep om Sinterklaas iets aan te doen tijdens intocht bestraft met boete

© RTV Utrecht / Rik Dogger
UTRECHT - Utrechter Michael van Z. heeft een geldboete van 300 euro opgelegd gekregen omdat hij volgens de rechtbank heeft opgeroepen tot geweld tegen Sinterklaas. Vorig jaar plaatste hij in aanloop naar de Sinterklaasintocht een reactie op Facebook waarin hij schreef dat er een prijs op het hoofd van Sinterklaas gezet moest worden.
Van Z. schreef op het sociale medium: "Dubbele prijs als het tijdens de Nationale intocht is zodat alle kinderen getuigen ervan zijn, zelfs massaal onder zijn hersenen en botsplinters bedekt zitten. Met andere woorden zonder twijfel morsdood. Zo kan de NPO geen onzinverhaaltjes ophangen met een nieuwe Sinterklaas en zijn we voorgoed van dat feest af".
De rechter vindt opruiing bewezen en vindt dat de oproep tot geweld tegen Sinterklaas veel te ver ging. Het valt daarom volgens de rechtbank niet onder vrijheid van meningsuiting. Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van 120 uur geëist, waarvan 40 uur voorwaardelijk.
GRAP?
De Utrechter plaatste de reactie in een besloten Facebookgroep en zei vandaag tegen de rechter dat het ging om een grap. Stefan de Walle, de acteur die Sinterklaas speelt, kon er niet om lachen. Hij deed aangifte.
Ook het OM vond de opmerking niet grappig en besloot de Utrechter te vervolgen voor opruiing. "Zij zien het als een oproep", zegt verslaggever Riks Ozinga. "Hij zou mensen kunnen aanzetten tot het gebruik van geweld. Misschien nog wel erger: misschien is er wel iemand die het in zijn hoofd haalt om een aanslag te plegen bij de intocht van Sinterklaas."
ADVOCAAT VROEG VRIJSPRAAK
De advocaat van Van Z. betoogde dat de Utrechter moest worden vrijgesproken omdat de uitspraken onder de vrijheid van meningsuiting vallen. De rechtbank is het daar niet mee eens en zegt dat de uitspraken geen inhoudelijke bijdrage leverden aan een maatschappelijk debat.
Ook het betoog van de verdediging dat de tekst was geschreven in een besloten Facebookgroep, werd door de rechtbank van tafel geveegd. Volgens de rechter lag het voor de hand dat de tekst verder verspreid zou worden.
De advocaat vond verder dat de rechten van Van Z. geschonden zijn doordat hij kort voor de intocht van Sinterklaas werd opgepakt en vijf dagen werd vastgehouden. Hij liep door de gang van zaken onherstelbare schade op, meent zijn advocaat.
De rechtbank was het er wel mee eens dat de Utrechter te lang is vastgehouden. Daarom is niet de door het OM geëiste taakstraf opgelegd, maar een geldboete. Michael van Z. reageerde volgens verslagger Riks Ozinga opgelucht.

GRAUWE EEUW

Utrechter Michael van Z. is onderdeel van actiegroep De Grauwe Eeuw. De organisatie omschrijft zichzelf als een "tegenantwoord op de verheerlijking van de gouden eeuw". De Grauwe Eeuw strijdt tegen racisme en protesteerde eerder succesvol tegen een cowboy en indianenfeest in TivoliVredenburg.
Ook protesteert de groep in heel Nederland tegen de vernoeming van straatnamen en gebouwen naar historische figuren uit het koloniale verleden zoals Jan Pieterszoon Coen.
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noemt de groep extreemlinks antiracistisch en antikoloniaal. Volgens de NCTV is het een groepering met minder dan tien personen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.