UMC Utrecht start met experimentele behandeling ALS

© ANP
UTRECHT - Het UMC Utrecht wil dit jaar nog starten met een nieuwe experimentele behandeling van ALS. De behandeling is erop gericht om de ziekte tot stilstand te brengen. Volgens het UMC is het een belangrijke stap in het onderzoek om de ziekte aan te pakken.
Jaarlijks krijgen ongeveer vijfhonderd Nederlanders de diagnose ALS. Het is een verwoestende ziekte. Bij ALS sterven zenuwcellen af, waardoor spieren niet meer worden aangestuurd en patiënten verlamd raken. De ziekte is een doodvonnis: uiteindelijk vallen ook de ademhalingsspieren uit waardoor de patiënt stikt.
De levensverwachting na een diagnose ALS is gemiddeld drie tot vijf jaar. En een effectieve behandeling is er nog niet. Maar volgens het hoofd van het ALS Centrum in Utrecht, Leonard van den Berg, worden er wel steeds meer stappen gemaakt.
BINNEN TIEN JAAR EEN BEHANDELING
Hij verwacht dat er binnen vijf tot tien jaar een behandeling is voor specifieke groepen patiënten. Dat zal niet leiden tot genezing, maar de verwachting is wel dat het de levensverwachting aanmerkelijk zal verbeteren. Patiënten die in aanmerking komen voor de behandeling, krijgen het nieuw medicijn toegediend door middel van een ruggenprik.
De experimentele behandeling van het UMC kan nog niet van start gaan. Er wordt nog gewacht op groen licht van het landelijk orgaan dat medisch onderzoek test. Als de goedkeuring binnen is, worden de eerste ALS-patiënten geselecteerd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.