Kastanje Kasteel Amerongen genomineerd voor titel Boom van het Jaar

© Kasteel Amerongen
AMERONGEN - De kastanje van Kasteel Amerongen maakt kans op de titel 'Boom van het jaar'. De Amerongse boom is namens de provincie Utrecht de afgevaardigde voor de verkiezing.
De boom, Makke Janne genoemd door de lokale bevolking, kent een bewogen leven. Getroffen door bliksem, weer en wind getrotseerd en bedreigd met kap. Maar na driehonderd jaar staat de dame er nog fier bij. Een vakjury koos de boom daarom uit alle inzendingen.

LEVENSLUST

Volgens de jury is de boom knoestig, rustiek en kunstzinnig. "Vol levenslust sta je te pronken in de tuin van Kasteel Amerongen. Honderd jaar geleden kreeg keizer Wilhelm II onderdak bij de toenmalige graaf Aldenburg Bentinck. Als tijdverdrijf liet hij vele bomen tot haardhout verwerken. Maar niet de tamme kastanjeboom." 
"Ruim 150 jaar geleden verloor jij door de bliksem je hoofd, maar niet je ziel. Hoewel in tweeën gespleten, zette je het leven voort. Diep gegroefd bracht je middels een wortelscheut nageslacht voort. Je kind is inmiddels ook alweer 150 jaar oud, letterlijk vergroeid met elkaar en door twee tuien met elkaar verbonden. Door deze vorm is de boom een voortdurende bron van inspiratie voor kunstenaars."
Het laatste woord is nu aan de stemmers. Vanaf 1 september tot 15 oktober kan er gestemd worden op de favoriet. De boom met de meeste stemmen wint uiteindelijk de titel en dingt in 2019 mee naar de titel European Tree of the Year. Eind oktober wordt de winnende boom gehuldigd.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.