Het oude Spakenburg herleeft op Visserijdag

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Oude tijden komen nooit meer terug, maar in Spakenburg komen ze aardig in de buurt. Het dorp zag er vandaag weer even uit zoals vroeger vanwege de 31e Visserijdag. Vrijwilligers van de Bruine Vloot en andere inwoners toveren het moderne Spakenburg dan om naar hoe het een eeuw geleden was.
Rondom de gerestaureerde scheepswerf kijken bezoekers naar oude gebruiken en tradities met uitleg van mensen in authentieke klederdracht. In Spakenburg zeggen ze over de Visserijdag: 'Spakenburg viert een feestje en iedereen mag komen kijken."
Bort Nieuwboer van de Bruine Vloot vindt het belangrijk dat deze dag er is. "Wij zien het als een taak om de kennis te bewaken van de klederdracht, hoe het plaatje was. Anders zijn het gewoon botters in een haven en wat is daar nou bijzonder aan?"
Dit jaar is het thema 'Toen was geluk heel gewoon'. Bort beseft zelf dat in het oude Spakenburg die uitspraak niet altijd opging. "Er werd vooral heel hard gewerkt. Maar het trotse en onze afkomst dat is wat we levend willen houden."
Ieder jaar weten veel mensen op deze dag Spakenburg te vinden. De Visserijdag wordt ook steeds drukker. De organisatie probeert het toch zo klein mogelijk te houden. Bort: "Het karakter moet spontaan blijven, nu wordt het al aangemerkt als evenement. Het moet niet een soort braderie worden. We willen gewoon uitstralen hoe het vroeger was."
Visserijdag in Spakenburg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.