Stakende agenten toch in actie in Sittard-Geleen na wangedrag FC Utrecht-fans

Stakende agent kijkt naar Fortuna Sittard-FC Utrecht op cao-bijeenkomst.
Stakende agent kijkt naar Fortuna Sittard-FC Utrecht op cao-bijeenkomst. © ANP
UTRECHT - Ze waren eigenlijk aan het staken, maar wangedrag van fans van FC Utrecht heeft er gisteravond voor gezorgd dat politie-agenten toch aan het werk zijn gegaan na afloop van de thuiswedstrijd van Fortuna Sittard tegen FC Utrecht.
De politie wilde eigenlijk afzijdig blijven rondom de wedstrijd, maar greep in toen fans van FC Utrecht na de wedstrijd een hek probeerden te slopen. Er ontstond een confrontatie met fans van Fortuna Sittard waarbij één steward van de club uit Limburg gewond raakte. Uiteindelijk zijn de Utrechtse fans in de bus gezet en naar huis gestuurd. De bus met spelers kreeg daarbij politiebegeleiding.
Volgens politievakbond ACP kregen agenten tijdens het scheiden van de voetbalfans stenen en stoeptegels naar hun hoofd geslingerd.
Politievakbond ACP zegt dat er uiteindelijk zo'n honderd man ME, politie te paard en hondengeleiders in actie zijn gekomen. Volgens een woordvoerster van de gemeente Sittard-Geleen was dat erg effectief: "De politie was heel snel ter plaatse. De agenten hoefden niet in te grijpen, het feit dat ze er waren, herstelde de rust."

STAKING

De politie had eerder geweigerd bij het stadion aanwezig te zijn omdat de agenten actie voeren voor een betere cao. De bonden riepen agenten op naar een cao-bijeenkomst te komen, waar gezamenlijk naar de wedstrijd werd gekeken op grote schermen.

BOUWMATERIAAL

De bonden hadden de wedstrijd van Fortuna Sittard tegen FC Utrecht uitgekozen voor een protestactie omdat in augustus bij een wedstrijd in Sittard-Geleen vijf agenten gewond raakten toen ze werden bekogeld met stenen en bouwmaterialen die in de buurt lagen vanwege bouwwerkzaamheden.
Naar aanleiding daarvan had de burgemeester van Sittard-Geleen, Sjraar Cox, beloofd de omgeving van het stadion te laten opruimen zodat er geen bouwmateriaal zou liggen wat gegooid kon worden.
Vakbonden ACP en NPB zeggen allebei dat de actie van de gemeente niet voldoende was. Gerrit van de Kamp van ACP was gisteravond boos op de burgemeester: "Het is onverantwoordelijk dat hij deze wedstrijd door heeft laten gaan'', zei hij. "Rond het stadion ligt puin en troep. Hij zegt dat hij dat heeft opgeruimd, maar dat klopt niet. Daarmee brengt hij de veiligheid van mensen in gevaar.''

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.