Zwemtocht voor kankeronderzoek levert 408.365 euro op

© RTV Utrecht
STICHTSE VECHT - Het zwemevenement Swim to Fight Cancer Stichtse Vecht heeft vandaag 408.365 euro opgeleverd voor KWF Kankerbestrijding. 550 deelnemers zwommen de Vecht af om geld op te halen voor onderzoek naar kanker.
Swim tot Fight Cancer werd voor het eerst georganiseerd in Stichtse Vecht en de zwemmers hadden één doel: een vuist maken tegen de ziekte kanker.
Vier ton voor kankeronderzoek door zwemtocht in de Vecht

RICK BRANDSTEDER

Een van de deelnemers is Rick Brandsteder, die zelf familieleden is verloren aan kanker. "Mijn vader heeft het zelfs gehad, en ik ben mijn opa en oma eraan kwijtgeraakt. Voor mij komt dit heel dichtbij. Blijkbaar is er nog steeds onderzoek nodig en daarom zet ik mijn beste beentje vandaag voor."
Een beetje nerveus is Rick wel. "Twee kilometer is niet niks en ik heb eigenlijk te weinig geoefend. Bij een metertje of 900 krijg ik het al zwaar, dus dit wordt aanpoten."

LONGKANKER

Oud-burgemeester Marc Witteman van Stichtse Vecht kijkt vanaf de zijkant toe. Hij had graag meegezwommen, maar dat gaat niet meer. Witteman heeft longkanker en niet lang meer te leven. Voor hem is het daarom niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel een zware dag.
"Doordat ik deze ziekte heb en weet wat het is, komt een evenement als dit wel aan bij mij. Ik vind het prachtig om te zien dat het echt een band schept om samen te zwemmen. Dat vind ik bijzonder."

EIND ZWEMMEN

Rick Brandsteder springt intussen met een grote duik het water in. Water dat hem niet onbekend is, want Rick groeide op in Stichtse Vecht. Twee kilometer is een flink eind zwemmen, maar voor hem is dit eigenlijk een thuiswedstrijd. "Het troebele water van de Vecht, die geur, is jeugdsentiment voor mij. Dat we dit met z'n allen doen geeft een adrenalinekick. Misschien zwem ik na twee kilometer wel door", lacht hij.
Ondanks de emoties die bij veel mensen opspelen, maken de deelnemers er een feestje van. Burgemeester Witteman is onder de indruk. En trots. "Dit is geweldig om mee te maken. Ik heb er lang naar uitgekeken en wist niet of ik het vanwege mijn ziekte zou halen. Maar nu ik hier sta met zoveel mensen die zoveel geld hebben opgehaald, kan ik niet anders zeggen dan dat dit geweldig is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.