Grote actie van de politie bij Utrecht Centraal: haal ik mijn trein wel?

© ANP
UTRECHT - Niet schrikken als je vanmorgen hordes politieagenten bij station Utrecht Centraal ziet staan. Er is geen grote calamiteit gaande, de agenten voeren actie voor een betere cao.
De politiebonden kondigden vorige week aan een cordon bij het station aan te leggen. Agenten strijden al langer voor betere arbeidsvoorwaarden en na een aantal vriendelijke acties, zoals geen bekeuringen uitdelen en niet flitsen, is het volgens de bonden nu tijd voor hardere acties.
WAT MERKEN REIZGERS VAN DE ACTIE?
Wat kun jij als reiziger vanochtend verwachten? In ieder geval lopen er dus veel agenten rondom het station. Tussen 7.00 en 10.00 uur staan ze bij in- en uitgangen van het station, waardoor reizigers door een "fuik van actievoerende agenten" moeten als ze naar binnen of naar buiten gaan, zoals de politiebonden het omschrijven.
Haal jij je bus, tram of trein wel gewoon? Als het goed is wel. De bonden hebben overleg gehad met de gemeente Utrecht en ze hebben afgesproken dat reizgers wel aangesproken mogen worden, maar niet opgehouden. De reizigers mogen geen last hebben van de staking en een vrije doorgang hebben. De actievoerders mogen wel flyers uitdelen.

WEINIG PROBLEMEN

Ook de NS, die geen mening heeft over de actie, verwacht weinig problemen voor reizigers. "We gaan ervan uit dat de afspraken tussen de gemeente en de bonden nageleefd worden en dat het allemaal goed verloopt. Voor onze reizigers betekent de actie niets anders dan dat ze veel agenten in de omgeving van het station zien staan", aldus een woordvoerder.

WERKDRUK

De onderhandelingen over een betere cao voor agenten zitten al tijden vast. De vakbonden stellen dat agenten door hoge werkdruk bij de politie onvoldoende kunnen instaan voor de veiligheid. "De gemiddelde burger zal zich veilig voelen op Utrecht Centraal en de meeste andere stations, maar daar is wel forse politie-inzet voor nodig. De politie wil paraat kunnen staan om het spoor nu en in de toekomst veilig te houden", aldus de bonden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.