Minder stress in eerste studiejaar; norm voor bindend studieadvies omlaag

© ANP
UTRECHT - Studenten kunnen opgelucht ademhalen. Hogescholen en universiteiten mogen straks niet meer van ze eisen dat ze het volle aantal studiepunten binnenhalen.
Minister Van Engelshoven van Onderwijs wil een plafond stellen aan het bindend studieadvies om de psychische druk voor studenten te verminderen. Als het aan de minister ligt, kunnen instellingen straks maximaal veertig studiepunten eisen van hun studenten in het eerste leerjaar.
De druk die op de studenten ligt is namelijk te hoog, zo stelt Van Engelshoven. Ze wil voorkomen dat studenten onnodig struikelen. Studenten ervaren namelijk veel prestatiedruk. Bovendien moeten ze in het eerste jaar enorm wennen aan de andere manier van leren, een nieuwe omgeving, het op kamers gaan en het maken van nieuwe vrienden. Als studenten dan ook nog de volle zestig punten moeten binnenhalen, zou het ze te veel kunnen worden.
"En dan zie je uitval bij studenten", zegt Tom van den Brink, woordvoerder van Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). De organisatie is heel blij met het verlagen van de norm voor het bindend studieadvies. Ze ontvangen al jaren klachten over het BSA. "We zijn overigens niet tegen een bindend studieadvies, maar de druk ligt nu gewoon te hoog. Bij sommige instellingen moet je zestig punten halen. Als je dat niet haalt, moet je van de opleiding af. Daarmee zeg je: je bent niet goed genoeg. En het laatste dat je wilt, is studenten demotiveren om te studeren."
"Deze veertig punten is dus een mooie middenweg", vervolgt Van den Brink. "Je wil studenten namelijk niet afstraffen voor fouten die ze maken. Je wil juist de ruimte creëren om samen met de student te kijken naar de fouten die zijn gemaakt en ze helpen het dit keer goed te doen zodat de volgende keer het vak wel gehaald wordt. Er zit dus ook nog een ander ideaal achter deze norm voor het studieadvies."

ONVERSTANDIG

De Vereniging van Universiteiten vindt het plan van de minister onverstandig. "Het werkt contraproductief om een verlaging van het studieadvies af te dwingen'', zegt een woordvoerder. Het bindend studieadvies is er volgens hen om het studiesucces te verhogen. Een lagere punteneis zou het niveau van universiteiten verlagen. Daarbij werkt het vertragend, omdat studenten er mogelijk pas in hun tweede studiejaar achter komen dat ze een andere studie hadden moeten kiezen.
De norm wordt ook verlaagd om studenten de ruimte te geven om buitenschoolse activiteiten op te pakken. Bijvoorbeeld als commissielid van een studentenvereniging of zelfs als bestuurslid, zo zegt minister Van Engelshoven.
Dat hoeft volgens Van den Brink niet perse in het eerste jaar. "We zijn wel heel erg voor buitenschoolse activiteiten maar in het eerste jaar hoeft dat nog niet. Dat ben je nog teveel bezig met het wennen aan het nieuwe studentenleven."

FEESTEN

Van den Brink is daarnaast niet bang dat het laten vieren van deze teugels ertoe leidt dat studenten meer gaan feesten. "Veertig punten is nog steeds een groot aantal punten. Ik denk dat jongeren goed doorhebben dat ze moeten presteren in het eerste jaar. Het gaat vast niet leiden tot grootschalig drankgebruik onder jongeren."
Hogeschool Utrecht hanteert een advies van 50 studiepunten. Bij de universiteit zijn ze iets coulanter; daar moet je 45 punten halen in je eerste jaar. Als het aan minister Van Engelshoven ligt, moeten instellingen vanaf 2020 de norm verlagen tot veertig punten. Ze hoopt echter dat de instellingen uit zichzelf al eerder overstag gaan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.