Geen diploma voor Maarssense leerling die naar rechter stapte

© Michiel van Beers
MAARSSEN - Slecht nieuws voor de examenleerling uit Maarssen die via de rechter afdwong dat zijn wiskundeproefwerk opnieuw zou worden beoordeeld. De derde corrector heeft in zijn nadeel geoordeeld, waardoor de scholier zijn diploma niet krijgt.
De leerling haalde een 6,1 voor wiskunde. Maar over één opgave werden twee onafhankelijke correctoren het niet eens. De één gaf hem één punt, de ander kende er twee toe. Dat kleine verschil is extreem belangrijk voor de leerling, want nu heeft hij een gemiddeld cijfer van 5,483. Met één extra goed antwoord zou hij boven de benodigde 5,5 zitten.

RECHTER

Dus stapte zijn vader naar de rechter. Die oordeelde dat er een derde corrector moest komen. Maar dat heeft dus niet het gewenste resultaat voor de VMBO-TL-leerling, laat rector Rob van Oevelen van de Rientjes Mavo weten.
Van Oevelen vindt het hoogst opmerkelijk dat de rechter heeft geoordeeld dat er een derde corrector moest komen. "Ik heb tot twee maal toe de Onderwijsinspectie gevraagd of er een derde corrector moest komen, en dat hoefde niet."
"Ik ben benieuwd wat deze uitspraak betekent qua precedentie." Daarmee doelt de rector op eventuele rechtszaken die leerlingen of hun ouders in de toekomst zouden kunnen aanspannen wanneer ze het oneens zijn met de beoordeling van een examen.

ALSNOG DIPLOMA HALEN

Van Oevelen heeft de vader van de leerling een mail gestuurd met de uitnodiging om komend schooljaar terug te keren op de Rientjes Mavo. Maar waarschijnlijk gebeurt dat niet. De leerling gaat in het volwassenenonderwijs proberen alsnog zijn diploma te halen. "Ik hoop uiteraard dat hij het haalt", zegt Van Oevelen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.