Wethouder Rhenen bestookt provincie over files bij Rijnbrug: "In 2021 schop in de grond"

© RTV Utrecht
RHENEN - Nu de schoolvakanties weer voorbij zijn, is het 'fileseizoen' weer begonnen bij de Rijnbrug in Rhenen. Wethouder Hans Boerkamp (D66) zit krap honderd dagen in het college en belooft nu al beterschap: "Als ik kijk naar hoe dit soort dingen gaan, zou het mooi zijn als in 2021 de schop in de grond gaat."
Hak een keer knopen door!
Ondernemer in Rhenen
Daarom "bestookt" Boerkamp naar eigen zeggen zijn oud-collega's bij de provincie. Daar was hij Statenlid voor D66. "Bij mijn afscheid heb ik iedereen gezegd: nu moet er echt wat gebeuren met die brug. Want ik ga er nu over".
Met filmpjes van inwoners laat hij Statenleden zien hoe groot de ergernis is van Rhenenaren. Een ondernemer zegt in één van die beelden: "Hak een keer knopen door". Boerkamp onderschrijft dat het een soort guerilla-actie is: "Ja, blijkbaar is het nodig."

SOAP

De Rijnbrug is een soap die Rhenen al jaren in z'n greep houdt. De vorige wethouder Jan Kleijn (Rhenens Belang) zei eind 2016 al dat de brug "er eigenlijk allang had moeten liggen". Maar eerder dan in 2023 rijdt er geen auto over het nieuwe vierbaans wegdek.
De provincie onderzoekt op dit moment die vierbaansvariant. Maar door veel kritiek vanuit de Staten is er extra onderzoek nodig. Daarnaast is er nog een tekort van 40 miljoen euro, waar het Rijk niet voor bijspringt. In totaal kost de verbrede Rijnbrug, met fietstunnel bij Achterberg, 71 miljoen euro.
Rhenen gaat niks extra's bijdragen, zegt Boerkamp. "Voor een gemeente als Rhenen is een paar miljoen euro wat anders dan voor een grote gemeente. Dat past niet in de begroting bij ons". Rhenen draagt al wel wat bij, samen met andere gemeentes in de Gelderse Vallei. De provincies hebben toegezegd dat ze het oplossen.

VERTROUWEN

In november wordt in plannen van de provincie Utrecht duidelijk hoe de brug eruit moet zien en hoe het tekort wordt betaald. De provincie zit met de tekorten op de Uithoflijn niet echt ruim meer in het budget voor mobiliteit.
Vorig wethouder Kleijn ging er ook vanuit dat het in zijn ambtsperiode lukte, maar hij slaagde daar niet in. Boerkamp heeft er goede hoop in dat het in zijn vier jaar wel lukt: "Misschien is de provincie er nu pas klaar voor. Zeker weten doe ik niks, maar ik vertrouw erop dat de provincies Utrecht en Gelderland het goede besluit gaan nemen. Want het is belangrijk voor de economische ontwikkeling van de regio hier".
Overigens is het viaduct op de N225 en over de N233 van 17 tot en met 22 september afgesloten. Dan voert de provincie onderhoudswerkzaamheden uit.
Wethouder wil korte metten maken met Rijnbrugfiles

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.