RIVM: meer legionellabesmettingen dan ooit tevoren

© RTV Utrecht
BILTHOVEN - Een recordaantal van 561 Nederlanders hebben vorig jaar een legionellabesmetting opgelopen. Van hen zijn er 31 overleden, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Bilthoven bekend.
Het gaat om een forse toename. In 2016 raakten 454 mensen besmet, van wie er twintig zijn overleden.

KLIMAAT

De toename hangt mogelijk samen met de verandering van het klimaat. Door het warme weer worden zogeheten koeltorens in gebouwen, ideale plekken voor de legionellabacterie, intensiever gebruikt. Een andere oorzaak zou kunnen liggen bij een afvalwaterzuivering van een bedrijf in de vleesindustrie in Brabant. Die waterzuiveringsinstallatie is een aantal keer aangewezen als bron voor legionellabesmettingen.
Volgens het RIVM is er meer onderzoek nodig om de oorzaken van het gestegen aantal legionellabesmettingen vast te stellen.
Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken. Soms veroorzaakt de bacterie een zware longontsteking, beter bekend als de veteranenziekte.

GRIEP

Het RIVM maakte in het vandaag verschenen rapport 'Staat van Infectieziekten 2017' ook bekend dat afgelopen winter 900.000 mensen geveld waren door de griep. Dat zijn er zo'n 400.000 meer dan in het voorgaande griepseizoen. Door het hoge aantal griepgevallen lagen veel ziekenhuizen maanden overvol met patiënten. Zij moesten wegens complicaties van griep, meestal longontsteking, opgenomen worden.

MENINGOKOKKEN

Volgens het RIVM was de meest in het oog springende infectieziekte vorig jaar de meningokokkenziekte. Het aantal besmettingen met meningokokken type W liep in 2017 op tot 80.
Tot 2015 liepen gemiddeld 4 mensen deze bacterie, die hersenvliesontsteking kan veroorzaken, op. Door de grote toename krijgen sinds 1 mei kinderen van 14 maanden een vaccin tegen meningokokken dat ook bescherming biedt tegen meningokokken type W. Daarnaast wordt het vaccin aangeboden aan tieners geboren tussen 2001 en 2004.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.