Opnieuw Kamervragen over omstreden teckelfokkerij Woerden

© Pixabay
WOERDEN - De Partij voor de Dieren stelt nogmaals Kamervragen over de teckelfokkerij aan het Breedveld in Woerden. Afgelopen week onthulde het hondentijdschrift Dogzine dat de fokkerij de activiteiten verplaatst naar Hongarije. Daar zouden inmiddels meer dan 100 pups in kleine hokjes zitten.
"Verschrikkelijk dat deze dierenbeulen de gelegenheid krijgen om hun malafide puppyhandel te verhuizen naar het buitenland. Dat is bizar", zegt PvdD-Kamerlid Femke Merel van Kooten. "Dit zijn vervolgvragen op onze eerdere Kamervragen, waar de minister maar liefst twee maanden over gedaan heeft om die te beantwoorden. Allerlei instanties werken nu langs elkaar heen waardoor deze hondenfokker de gelegenheid krijgt om te verkassen. De hondjes zijn daarmee aan de duivel overgeleverd."

KLEINE MANDJES

Hondenblad Dogzine sprak bronnen uit Hongarije die vertellen dat ze regelmatig de auto van de fokkers uit Nederland hebben gezien. "Er zitten daar inmiddels al tussen de 100 en 150 honden", vertelt André Heuzer die het artikel over de fokkerij schreef. "Die zouden daar in hele kleine mandjes worden gehouden waar je normaal gesproken katten in bewaart. Veel te klein voor een sociale hond als de teckel."
Verschrikkelijk dat deze dierenbeulen de gelegenheid krijgen om hun malafide puppyhandel te verhuizen naar het buitenland
Femke Merel van Kooten, PvdD-Kamerlid
Met de handel in de pups is veel geld te verdienen zegt Heuzer. "Je kunt in het Oostblok voor een paar tientjes een hond kopen die op een rashond lijkt, maar het niet is. Vervolgens breng je die naar Nederland, België of Engeland en daar verkoop ze je op je dooie gemak voor bedragen tot 1500 euro."

OMSTREDEN

De teckelfokkerij in Breedveld is al langer omstreden. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit viel er al een aantal keer binnen en nam honderden teckels in beslag die in te kleine hokjes zaten en zwaar verwaarloosd waren. Justitie is bezig met een strafrechterlijk onderzoek naar de fokkerij.
"De hondjes zijn aan de duivel overgeleverd"

ACTIE

Wat Kamerlid Van Kooten betreft, moet er nu snel actie worden ondernomen. En de fokkers moeten zwaar gestraft worden. "Levenslang fokverbod en een flinke boete."
Ook journalist en hondenliefhebber André Heuzer hoopt dat er wat gebeurt aan de praktijken van de fokkerij, want hij vreest voor de omstandigheden waar de pups nu in verkeren.  "Het kan natuurlijk dat ze het helemaal anders gaan doen in Hongarije, maar gelet op de voorgeschiedenis kun je daar over twijfelen. Om te proberen ergens in het duister van de nacht met honden te verhuizen, dat roept toch vragen op."
De omstreden teckelfokkerij in Woerden.
De omstreden teckelfokkerij in Woerden. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.