Brieven uit de oorlog na jaren terug in Rhenen

Burgemeester Hans van der Pas en Centijne von Lindern.
Burgemeester Hans van der Pas en Centijne von Lindern. © RTV Utrecht / Mark van der Wel
RHENEN - In Rhenen zijn vandaag twee bijzondere brieven overhandigd uit de Tweede Wereldoorlog. Zij zijn indertijd geschreven door een evacuee als bedankje voor de opvangfamilie in Krimpen aan de Lek. Daar lagen de brieven jarenlang in een la. Nu zijn ze terug in Rhenen. 
De documenten dateren uit mei 1940, nadat de slag om de Grebbeberg werd gewonnen door de Duitsers. Een groot deel van de Rhenense bevolking werd toen geëvacueerd naar Krimpen aan de Lek. Zo kwam Gerit Baardman terecht bij de familie Von Lindern. Hij schreef na  terugkomst de bedankbrieven, die nu zijn overhandigd aan de historische vereniging in Rhenen.

LAAT

Centijne von Lindern, wiens ouders de evacuees opvingen, kan zich nog goed herinneren dat haar moeder naar de rivier moest om de logees op te halen. "Maar het was laat op de avond, dus ik mocht niet opblijven. Ik zag ze pas de volgende ochtend."
Eigenlijk was Krimpen niet het geplande eindstation, dat was Goerree Overflakkee. Maar door het bombardement van Rotterdam strandden honderden mensen in Krimpen. Centijne zag dat de opvarenden van de boten een barre tocht achter de rug hadden. Ontheemd, uitgeput en smerig kwamen ze aan: "Ze kwamen uit kolenschuiten, daar kun je je nu niets meer bij voorstellen."

NIET ERG

De kleindochter van de briefschrijver is blij dat de brief weer "thuis" is. "Ik vind het van veel waarde, ook voor onze kinderen", zegt Margje Baardam, die de evacuatie zelf als jong meisje ook meemaakte. Zelf heeft ze trouwens louter goede herinneringen aan de evacuatie. "Je had er geen zorg over, alles kwam weer goed. Je had je ouders, alle broers en zussen. Dus ik heb het niet erg gevonden."
Als dank voor alle goede zorgen gaf de Rhenense bevolking een gebrandschilderd raam aan de hervormde kerk in Krimpen aan de Lek. Daarop staat ook de Cuneratoren afgebeeld.
Brieven uit de oorlog terug naar Rhenen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.