CU: te weinig hoop voor Howick en Lili, richt je op toekomst in Armenië

© ANP
AMERSFOORT - Er is zo weinig hoop dat Howick en Lili nog in Nederland mogen blijven, dat ze zich moeten neerleggen bij een toekomst in Armenië. Als ze zich blijven verzetten wordt hun gedwongen verhuizen erg onprettig. Dat zegt Simone Kennedy, fractievoorzitter van de ChristenUnie in Amersfoort.
Als de Amersfoortse kinderen niet meewerken aan de uitzetting, worden ze volgens Kennedy met veel bombarie door de politie op het vliegtuig gezet. "Als ze wel meewerken kunnen ze bijvoorbeeld via een organisatie als Solid Road huisvesting krijgen voor het eerste jaar, een opleiding en huiswerkbegeleiding."
Als ze meewerken aan uitzetting, kunnen ze huisvesting krijgen.
Simone Kennedy
Eerdere gezinnen die niet meewerkten met uitzetting hadden het in hun nieuwe thuisland heel zwaar, zegt Kennedy in de studio van RTV Utrecht. "Hun toekomst in Armenië zal beter zijn als ze de hulp aanvaarden."

IJDELE HOOP

Howick (13) en Lili (12) hopen dat staatssecretaris Harbers zijn zogenoemde discretionaire bevoegdheid zal gebruiken om hen alsnog in Nederland te houden. Maar volgens Kennedy is dat ijdele hoop. "Ik heb gesproken met allerlei mensen, ook binnen mijn eigen partij. Dat sprankje hoop is zo klein dat ik Armina (de moeder, red.) en de kinderen oproep zich voor te bereiden op de reis naar Armenië." 

MOGELIJK OOIT TERUG

Volgens de politica is het belangrijk dat als Howick en Lili straks daadwerkelijk in Armenië zitten, het contact met hulpverleners in Nederland behouden blijft. "Misschien kunnen ze dan ooit terugkomen voor een vakantie of studie."
Defence for Children organiseert donderdag in Den Haag een demonstratie voor de kinderen. Daarmee wil de organisatie "een krachtig signaal sturen" naar staatssecretaris Harbers.
Simone Kennedy vertelt in de studio van RTV Utrecht over het lot van Howick en Lili.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.