De Ronde Venen streeft naar titel meest dementievriendelijke gemeente van Nederland

© Pixabay
DE RONDE VENEN - Gemeente De Ronde Venen hoopt Utrechtse Heuvelrug voorbij te streven op het gebied van 'dementievriendelijkheid'. "Over vijf jaar willen wij de meest dementievriendelijke gemeente van Nederland zijn", vertelt wethouder Marja Becker.
In 2016 kreeg Utrechtse Heuvelrug als eerste het officiële certificaat 'dementievriendelijke gemeente'. De Ronde Venen wil nog een stapje verder gaan, legt wethouder Becker uit.
"Utrechtse Heuvelrug heeft twee jaar geleden de gemeentelijke organisatie getraind. Wij willen álle inwoners betrekken. Zo worden er verschillende trainingen aangeboden, niet alleen voor de branche zelf, maar ook voor winkeliers, politie- en horecapersoneel. Er wordt zelfs een lespakket ontwikkeld voor middelbare scholen."

LANDELIJKE CAMPAGNE

Het plan van De Ronde Venen past binnen de landelijke campagne 'Zien is 1... Doen is 2' van stichting 'Samen Dementievriendelijk', een initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Volgens Julie Meerveld van Alzheimer Nederland is het belangrijk dat niet alleen professionals, maar ook bijvoorbeeld de bakker op de hoek weet hoe te handelen in omgang met iemand die lijdt aan dementie.
"Natuurlijk is professionele hulp van bijvoorbeeld de huisarts of een casemanager belangrijk. Maar een dag heeft 24 uur, dus als de huisarts één keer in de zoveel tijd langskomt, is dat eigenlijk maar heel weinig op een hele dag gezien. Voor mensen is het dan heel fijn als ook de buurvrouw, de apotheker, de buschauffeur of de bakker op de hoek goed weet hoe om te gaan met dementie. En dat kun je leren."
Dat kan bijvoorbeeld door het volgen van trainingen die De Ronde Venen aanbiedt. Meerveld: "Daarin leer je bijvoorbeeld hoe je iemand gerust kunt stellen. Ook leer je dat het heel belangrijk is om oogcontact te maken, om te kijken of iemand jou goed heeft begrepen. Uiteindelijk leer je via die trainingen iemand even de juiste kant op." De trainingen van vijftien minuten zijn ook via de website van Samen Dementievriendelijk te volgen.

VERGRIJZING

Het doel van wethouder Becker is dat alle inwoners van de Ronde Venen binnen nu en vijf jaar meer weten van dementie. "Onze gemeente heeft 43.000 inwoners, waarvan er al 700 aan dementie lijden. In de loop der jaren zal dat door de vergrijzing gaan stijgen en in onze gemeente loopt dat zelfs iets harder dan landelijk. Daar moeten we op voorbereid zijn."
Door middel van mystery guests moet uiteindelijk gecontroleerd worden of de gemeente inderdaad aan de voorwaarden voldoet die het zichzelf heeft opgelegd. "Over vijf jaar willen wij de meest dementievriendelijke gemeente van Nederland zijn." De trainingen in De Ronde Venen zijn gratis te volgen op 17 september, 16 oktober, 5 november en 12 december.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.