Meer uitkeringen door Participatiewet, Utrechtse organisaties niet verbaasd

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Door de Participatiewet hebben mensen die vroeger bij een sociale werkplaats terecht konden nu vaker een uitkering. Ook is hun kans op een baan kleiner geworden. Dat staat in een voorlopig rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau.
Nog maar de helft van de mensen die in 2014 op de wachtlijst stond voor aangepast werk, slaagt erin om een baan voor langer dan een jaar te vinden.
Door de Participatiewet zijn gemeenten sinds 2015 verantwoordelijk voor mensen met een arbeidsbeperking of met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sociale werkplaatsen nemen sindsdien geen nieuwe mensen meer aan.

ZOEKTOCHT

De BIGA-groep is niet verbaasd over deze ontwikkeling. Als sociale werkplaats is de groep actief in vijf gemeenten in de regio van de Heuvelrug. De organisatie probeert de participatiewet in goede banen te leiden.
"Door de invoering van de Participatiewet zijn gemeenten zelf gaan kijken hoe ze de sociale werkvoorziening konden regelen. Die zoektocht heeft best wat tijd gekost", zegt directeur Gerhard ten Hove van de BIGA-groep.
Omdat elke gemeente nu apart bekijkt welke beperkingen iemand heeft, is het overzicht kwijtgeraakt. Daardoor dreigt de doelgroep van sociale werkers volledig uit beeld te raken. "Mensen weten de weg niet altijd te vinden of zijn digitaal niet helemaal vaardig. Soms zitten mensen in de bijstand, maar ook dan is niet duidelijk wat de arbeidsmogelijkheden van iemand zijn."

WSW

Ook belangenorganisatie De Oogvereniging in Utrecht zag een stijging van het aantal uitkeringen wel aankomen. "De arbeidspositie van mensen uit de WSW is alleen maar moeilijker geworden", aldus een woordvoerder van de Oogvereniging. De WSW (Wet sociale werkvoorziening) is de voorganger van de Participatiewet.
Volgens de Oogvereniging is er te weinig geld om mensen over te laten stappen van een sociale werkvoorziening naar een baan bij een bedrijf.
"Als iemand vanuit de WSW een baan vindt en deze persoon heeft voorzieningen nodig, dan is vaak het probleem dat instellingen die niet willen betalen of er met een koopje vanaf willen zijn. Hierdoor beginnen mensen niet goed geroutineerd aan een baan."

GOEDE RESULTATEN

Toch boekt de BIGA-groep goede resultaten. "Dat komt eigenlijk door een goede samenwerking met gemeenten. Die hebben ervoor gekozen om de BIGA-groep in ieder geval op hetzelfde niveau te houden of zelfs te laten groeien. Daardoor kunnen mensen in onze regio gewoon goed aan het werk."
De Oogvereniging ziet de Participatiewet het liefst verdwijnen. "Gemeenten zijn voor een kwart op hun budget gekort en moesten er ook allerlei taken voor gaan uitvoeren waar ze totaal geen ervaring en kennis voor hebben. Dan is het ook wel heel moeilijk om goed werk te leveren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.