Provincie haalt opnieuw deadline jaarrekening niet, toezicht van minister dreigt

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Opnieuw lukt het de provincie Utrecht niet om de jaarrekening van 2017 op tijd naar Den Haag te sturen. De accountant heeft nog steeds geen handtekening onder het afschrift kunnen zetten vanwege de problemen bij de Uithoflijn.
Eerder gaf minister Ollongren van Binnenlandse Zaken uit coulance de provincie meer tijd om orde op zaken te stellen. Maar ook een nieuwe harde deadline van 1 oktober wordt nu niet gehaald erkent gedeputeerde Straat. Hij wil opnieuw uitstel en gaat met de minister om tafel.

GROTE GEVOLGEN

In de zomer tikte Ollongren de provincie nog op de vingers toen de deadline van 15 juli niet werd gehaald. In een kritische brief dreigde de minister met toezicht als ook het coulance-uitstel onhaalbaar blijkt.
Binnenlandse Zaken geeft dan geen geld meer uit het Provinciefonds aan Utrecht zonder dat daar verantwoording voor is afgelegd. Ook kan er voor maximaal een half jaar een stop worden gezet op bepaalde uitkeringen.
De PvdA vindt de houding van Gedeputeerde Staten laconiek en wil dat de Staten beter worden geïnformeerd. "Wat we nu op ons dak krijgen is een minister die geïrriteerd is", zegt fractievoorzitter Rob van Muilekom. "Je wilt als provincie gewoon niet onder curatele komen te staan." Hij gaat schriftelijke vragen stellen aan het college.

ACCOUNTANTSONDERZOEK

De provincie kan de jaarrekening niet inleveren vanwege een klokkenluidersmelding binnen het Uithoflijnproject. De accountant was hiervan niet op de hoogte gesteld en kon de rekening van afgelopen jaar niet goedkeuren. Wanneer dat onderzoek is afgerond is onduidelijk.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.