Noodkreet voor behoud christelijke scholierenbuslijn

© RTV Utrecht
DE RONDE VENEN - De provincie Utrecht moet voorkomen dat de scholierenlijn van De Ronde Venen naar het Driestar College in Gouda verdwijnt. Statenleden Gijs van Leeuwen (SGP) en Arne Schaddelee (ChristenUnie) roepen Gedeputeerde Staten op om de belangen van de inwoners komende dinsdag zwaar te laten wegen bij de vaststelling van het Vervoersplan 2019.
Vervoerder Syntus is van plan om de buslijn drastisch te wijzigen. Als dat gebeurt, moeten zo'n honderd scholieren uit Wilnis, Nieuwer ter Aa en Kockengen voortaan via treinstation Woerden reizen. Dat is een duur grapje: de kinderen zijn nu 776 euro per jaar aan reiskosten kwijt. Dat wordt 1446 euro.
Deze bus zit twee keer per dag tjokvol
Statenlid Schaddelee

GEEN GOEDE ARGUMENTEN

Volgens Statenlid Schaddelee zijn er geen goede rationele argumenten om de bus te schrappen, behalve het feit dat er parallel een treinverbinding loopt. "Er zijn in de provincie Utrecht lijnen geschrapt omdat ze niet rendabel bleken, maar deze bus zit twee keer per dag tjokvol. Er rijden regelmatig zelfs twee bussen op de lijn. Schrap hem nou gewoon niet, luidt onze oproep."

ANDERE SCHOOL

De kinderen kunnen ook naar een school dichter in de buurt, maar dat willen de ouders niet omdat de christelijke school in Gouda een reformatorisch karakter heeft. "Het Driestar College is een school die aansluit bij onze overtuiging en de situatie thuis. De keuze voor deze school komt vanuit ons hart", aldus een van de ouders. 
Eerder werden al Kamervragen gesteld over de kwestie. Ook de gemeenten De Ronde Venen en Nieuwkoop en een aantal kerkelijke dorpen hebben een dringende oproep gedaan om de lijn te handhaven. 
De Statenleden Van Leeuwen en Schaddelee wijzen erop dat het Regionaal Overlegorgaan Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (ROCOV) adviseert de lijn in ieder geval in stand te houden tot er een overeenkomst is bereikt met de NS. "Wij roepen u met nadruk op de belangen van deze inwoners zwaar te laten meewegen in de uiteindelijke vaststelling van het Vervoersplan 2019", aldus Van Leeuwen en Schaddelee in een brief aan de gedeputeerde.
Dinsdag is de definitieve vaststelling van het Vervoersplan 2019.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.