Amersfoorter (74) die echtgenote wurgde: "We hadden een goed huwelijk"

© Keistadnieuws
AMERSFOORT - Het is een grijze maandagochtend in maart. De 74-jarige Piet G. uit Amersfoort staat vroeg op om te plassen. Als hij terugkomt, gaat hij op zijn vrouw liggen en knijpt haar keel dicht. Hij dekt daarna de tafel voor het ontbijt en zit nog een half uurtje op de bank. Dan neemt hij contact op met een vriendin. "Ik denk dat ik Hennie heb vermoord", zegt hij over de vrouw met wie hij 47 jaar samen is geweest.
Vandaag stond de gepensioneerde sigarenboer onder grote belangstelling van onder meer familieleden voor de rechter. Hij hoorde de officier van justitie acht jaar celstraf eisen voor doodslag. De kans op herhaling acht het OM klein. De agressie van de Amersfoorter zou specifiek op zijn echtgenote zijn gericht, al is het motief voor zijn afschrikwekkende daad onduidelijk gebleven. G. zei tijdens de zitting dat hij zich weinig kan herinneren van de gebeurtenissen op 12 maart dit jaar. 
Ik denk dat ik Hennie heb vermoord
Piet G.

ISOLEMENT

Wel werd in de rechtszaal duidelijk dat hij en zijn 75-jarige vrouw de laatste drie jaar geen leuk leven hadden. Het echtpaar had geen kinderen en maar mondjesmaat contact met familieleden. Ze raakten sociaal geïsoleerd, ook omdat ze hun tabakswinkel aan de Noordewierweg inmiddels hadden gesloten. Uitstapjes maakten ze niet meer. Gezondheidsproblemen speelden daarbij een grote rol. Zij had hartproblemen en hij kampte met de gevolgen van suikerziekte. Uit onderzoeken naar de persoon van de verdachte is gebleken dat hij kampt met een persoonlijkheidsstoornis, depressiviteit en beginnende dementie. Zijn handelen kan hem volgens deskundigen daarom maar in verminderde mate aangerekend worden.
"Je kunt net zo goed dood wezen", zou echtgenote Hennie hebben gezegd. Een dag voor haar overlijden vrouw droomde G. dat hij zijn vrouw doodde. Hij sprak daar ook uitgebreid met haar over. De Amersfoorter beloofde dat hij het meteen zou vertellen als hij het weer zou dromen. Een dag later wurgde hij haar echt.
© Keistadnieuws

HERSENSCHADE

Uit lichamelijk onderzoek is gebleken dat G. ernstige hersenschade heeft. De oorzaak is beginnende vasculaire dementie, zeggen de artsen. Volgens de psychiater heeft de man verschillende depressieve stoornissen en persoonlijkheidsstoornissen. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar en niet te genezen, stelt de psychiater.
Piet G.

GOED HUWELIJK

Voor G. op de bewuste dag werd aangehouden, zou hij zijn vrouw nog op het voorhoofd hebben gekust. "We waren gek op elkaar", verklaarde de Amersfoorter. Volgens G. was er ook geen ruzie in de periode voor haar overlijden. "We hadden een goed huwelijk." 

EERDER MIS

Toch wilde de man zijn Hennie vijftien jaar geleden ook al iets aandoen. Hij kreeg daarvoor een voorwaardelijke straf en psychische behandeling. G. was destijds overspannen. Het OM heeft incident meegewogen bij de strafeis.
Hij toonde geen berouw of interesse voor de uitvaart
Zwager

ZWAGER

De zwager van G. vroeg vandaag om de hoogst mogelijk straf. Hij gelooft niet dat G. zich zo weinig van zijn daad kan herinneren. De echtgenoot van het zusje van het slachtoffer las een nabestaandenverklaring voor. Daarin beschreef hij de enorme schok voor de familie. De zwager bezocht G. ook in de gevangenis, maar die toonde volgens hem totaal geen berouw. Hij zou ook geen interesse in de uitvaart hebben gehad.

ADVOCAAT

De advocaat van G. legde in zijn pleidooi de nadruk op het goede huwelijk dat de twee zouden hebben gehad en op het gebrek aan herinneringen van G. over het drama. De Amersfoorter zou zich lang na zijn daad hebben afgevraagd of het niet een droom was.
Volgens de advocaat is ook niet vastgesteld of de vrouw gelijk overleed tijdens het dichtknijpen van haar keel door G. of dat de dood pas daarna intrad. Ook vindt de raadsman dat het voor zijn cliënt pleit dat hij vrij vlot een kennis belde, meteen bekende en goed meewerkte aan de instructies van de politie. Daarnaast zou G. zwaar lijden onder zijn daad, het verlies van zijn vrouw en het leed dat hij de familie heeft aangedaan.
Ik bied de familie mijn excuses aan
Piet G.
De Amersfoorter kreeg het laatste woord tijdens de zitting. "Ik vind het heel erg wat er is gebeurd en wat ik heb gedaan. Ik bied de familie ook mijn excuses aan voor wat ik ze heb aangedaan. Ik kon het niet opbrengen om ze daarvoor vanuit de gevangenis te bellen."
De uitspraak is over twee weken. G. heeft aangegeven dat hij er liever niet bij is.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.