FC Utrecht-supporters hangt stadionverbod boven het hoofd

© ANP
UTRECHT - FC Utrecht-fans die zich zaterdagavond hebben misdragen bij de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard, wacht mogelijk een stadionverbod.
Vlak voor aanvang van het duel was er een incident waarbij in het uitvak enkele fakkels en een rookbom zijn afgestoken. Dit is op beeld vastgelegd. Na afloop van de wedstrijd was er een confrontatie van zo'n vijf minuten tussen supporters nadat zo'n veertig aanhangers van FC Utrecht hekken sloopten. Een agent en een steward raakten lichtgewond.
Het Openbaar Ministerie, de politie, de gemeente Sittard-Geleen en Fortuna Sittard concluderen in hun evaluatie dat een kleine groep supporters van FC Utrecht voor problemen zorgde. Door OM en de politie is in samenwerking met de beide clubs en de KNVB een onderzoek gestart om de supporters op te sporen die zich vlak voor en na de wedstrijd misdroegen. Een mogelijkheid is om stadionverboden op te leggen aan de supporters.

VERSCHIL VAN MENING

Ondanks een cao-actie om geen agenten in te zetten vond de politie de situatie bij Fortuna Sittard veilig genoeg om de voetbalwedstrijd door te laten gaan. In de evaluatie staat ook dat het duel goed is verlopen. De politiebonden denken er anders over en vinden dat de afwezigheid van agenten is misbruikt door de suppoters. Ze vonden de situatie ter plekke juist te onveilig om de wedstrijd door te laten gaan, onder meer omdat er veel bouwafval rond het stadion lag. De ondernemer die hiervoor verantwoordelijk was, zou pas op vrijdag zijn gevraagd om het terrein beter af te sluiten.

ERNSTIG

"De gevolgen van het door laten gaan van de wedstrijd zijn inmiddels bekend en zijn ernstig", schrijven de bonden in een gezamenlijke verklaring. "De landelijke pers is gehaald omdat na de wedstrijd de situatie danig uit de hand liep. Supporters keerden zich tegen elkaar en tegen de politie. Daarbij zijn hekken omvergetrokken en er is gegooid met stenen en andere materialen die zich daarachter bevonden. Met als triest gevolg dat er een politieagent gewond is geraakt. Precies het scenario waar wij nadrukkelijk voor hadden gewaarschuwd en waarvoor wij met het oog op de veiligheid van het publiek en de in de haast opgetrommelde agenten vreesden."
De bonden willen opheldering en garanties dat het niet misgaat. "Onze nadrukkelijke waarschuwingen zijn in de wind geslagen. Tegelijk moet het de gemeente Sittard-Geleeb duidelijk zijn geweest dat de ondernemer op vrijdag niet meer de nodige maatregelen kon nemen. Dit doet vermoeden dat er bij de afwegingen vooraf bewust voor is gekozen om kostenbesparing en het doorgaan van een voetbalwedstrijd van meer gewicht te achten dan de veiligheid van publiek en politiemedewerkers. Een ernstige kwestie van ons betreft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.