Streng dieet verlost Griftpark van dikke poepeenden

© RTV Utrecht
UTRECHT - De overlast van poepende obesitaseenden in het Utrechtse Griftpark is sterk afgenomen. Het strenge dieet dat vorig jaar werd ingesteld heeft effect gehad, laat parkcoördinator Wim Horst weten aan RTV Utrecht.
De eenden in het park kregen zoveel brood dat ze te dik werden en te veel poepten in de vijver. Dat leidde tot een grote vieze algensoep bij de watervalletjes in het park, terwijl dat juist een geliefde speelplek van kinderen is.
Parkmedewerkers besloten om ouders en kinderen te vragen om maximaal een half sneetje brood te voeren en er kwamen borden om mensen bewust te maken van het probleem. Ook werd er een grote schoonmaakactie gehouden in het Griftpark en werd een zwaardere pomp geplaatst om de doorstroming te verbeteren en algengroei tegen te gaan.
"Ik ben blij met het resultaat", zegt parkcoördinator Wim Horst. "Ik zie veel minder mensen, veel brood geven. Ik moet af en toe nog mensen toespreken, maar vergeleken met vorig jaar is het echt afgenomen. Ik zie minder eenden en ook minder oversekste mannetjes. Dat krijg je namelijk als mannetjes te makkelijk te veel voer krijgen. Verder is niet alleen het water schoner, ook op de ligweide van de Grote Vijver ligt nu minder poep."
Het Griftpark werd onlangs nog het eerste officiële Lekkere Park van Nederland. Parken slepen die titel in de wacht als ze genoeg 'Supporters van Schoon' hebben, die het park schoon en daarmee 'lekker' houden.
Reportage van vorig jaar: Schoonmaakactie in Griftpark

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.