Hooglandse kippenboer moet overleggen over uitbreiding

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Een pluimveehouder in Hoogland die zijn bedrijf wil uitbreiden moet in gesprek met de provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort. De gemeenteraad heeft dit besloten na een motie van de SP.
Die partij is tegen de uitbreidingsplannen en denkt dat de kippenstallen een nadelig effect hebben op de omgeving. Bovendien is er volgens de SP sprake van grootschalig dierenleed. Boer Gilbert van den Hengel is het daar niet mee eens en zegt dat uitbreiden zelfs noodzakelijk is. Hij heeft zijn plannen volgens alle eisen van de wet- en regelgeving ingediend.
De Amerfoorste raad wil de terinzagelegging en daarmee de voortgang van het bestemmingsplan wel door laten gaan, maar tegelijkertijd moet worden bekeken of er alternatieven zijn. Ook moet worden besproken of de plannen wel in overeenstemming zijn met toekomstig beleid. Volgende week bespreekt Provinciale Staten bijvoorbeeld het adviesrapport Landbouwvisie Provincie Utrecht 2018. Daarin staat de opdracht de intensieve veehouderij in zijn geheel af te bouwen.
Op dit moment heeft boer Van den Hengel zo'n 63.000 vleeskuikens. Hij heeft een vergunning aangevraagd om dit op te hogen naar 103.000. Volgens hem is dat nodig om het hoofd boven water te houden.
De lokale SP meent juist dat dit soort megastallen helemaal uit Nederland moeten verdwijnen. Die overtuiging werd voor de SP bevestigd toen Animal Rights undercoverbeelden publiceerde die in de Hooglandse stallen werden opgenomen. Daarin is te zien hoe de kippen hardhandig in kratten worden ingeladen.
De gemeenteraad wil boer Van den Hengel de mogelijkheid om zijn bedrijf toekomstbestendig te maken niet ontzeggen, maar zou liever zien dat hij daarbij de "omschakeling zou maken naar een biologische of tenminste diervriendelijker en circulaire vorm van landbouw". De raad wil op zo kort mogelijke termijn worden geïnformeerd over de voortgang van het overleg tussen gemeente, provincie en de kippenboer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.