Fine fleur van de bloemisten versiert auto's in Veenendaal

© RTV Utrecht / Mark van der Wel
VEENENDAAL - Een Veenendaalse parkeergarage vol glimmende bolides. Daaromheen het keurkorps van de bloemsierkunst. Het Nederlands kampioenschap is een serieuze aangelegenheid.
De rode roos zie je bij iedere zogenoemde 'arrangeur' terugkomen in de fleurige ontwerpen. De opdracht is een auto zo mooi mogelijk versieren. "En dat is een serieuze aangelegenheid", zegt organisator Bram Rijkers. "Het is de ultieme manier om elkaar te laten zien wat je kunt. Daarnaast is het een mooie promotie voor het mooie vak van bloemist. We zien gelukkig dat er de laatste jaren weer meer aanwas is bij de opleidingen. We klimmen op uit een dalletje. Het niveau is hoog in Nederland en door dit soort wedstrijden wordt het alleen maar beter."
De roos was de basisbloem tijden het NK Bloemsierkunst
De roos was de basisbloem tijden het NK Bloemsierkunst © RTV Utrecht / Mark van der Wel
Utrechtse deelnemers zijn er deze editie niet bij. In de voorrondes sneuvelden ze al. Anniek Siegers komt uit het Drenthse Norg en debuteert op het hoogste niveau. "Het is niet even wat bloemen bij elkaar zoeken", vertelt ze met de zweetpareltjes op haar voorhoofd. "Vooraf maak je al een plan van aanpak. Door middel van loting kreeg ik een middenklasse auto toegewezen. Dan moet je wel even bijschakelen als de afmeting van het bloemstuk niet helemaal uitkomt, maar ik ben wel tevreden."
Het NK Bloemsierkunst is een serieuze aangelegenheid
Er loopt tijdens de wedstrijd een strenge jury rond. Cecilia Scharringa is één van hen. "We letten erop dat ze alle spullen gebruiken en of ze de werkplek netjes opruimen. Nee, er wordt niet gespiekt. Op dit niveau mag je er vanuit gaan dat de finalisten zelf een plan hebben bedacht. Als de tijd is verstreken, moeten de arrangeurs weglopen van hun werkstuk. Daar wordt nog wel eens mee gesjoemeld. Wij letten er streng op."
Het NK Bloemsierkunst werd uiteindelijk gewonnen door Hanneke Frankema uit Schipluiden. Ze mag naar het EK in Polen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.