Waterschap: van extreme droogte naar natte voeten

© PetersHotnews.nl
PROVINCIE UTRECHT - Het waterschap De Stichtse Rijnlanden heeft zijn handen vol aan het regenwater dat vanochtend met bakken uit de hemel kwam. Na de droogte heeft het waterschap nu weer maatregelen getroffen om het overtollige water af te voeren.
Zo is de keerdeur bij gemaal de Aanvoerder in Utrecht opengezet en watert de Leidsche Rijn weer af richting Amsterdam-Rijnkanaal. Eerder stroomde het riviertje juist de andere kant op om water naar de polders te brengen om daar verzilting tegen te gaan.

OMGEDRAAID

Ook een gemaal in Lopik maalt op volle kracht, aldus het waterschap. Alle maatregelen die de afgelopen tijd zijn genomen om de droogte tegen te gaan zijn dan ook weer teruggedraaid. De pompen die het water eerst aanvoerden, voeren nu het water weer af.
"De gemalen die bezig waren water naar het westen te pompen, die hebben we allemaal omgeschakeld", zegt Clarion Wegerif van het waterschap. Het calamiteitenteam dat nog steeds in actie was voor het watertekort werkt nu vooral aan de maatregelen voor wateroverlast.

EXTREEM NAT

In Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht heeft het vandaag flink geregend. Op veel plaatsen viel er 40 tot 70 millimeter, soms zelfs nog meer. Het Zuid-Hollandse Nieuwkoop spande volgens Weeronline de kroon: daar viel 114 millimeter. Ook in Woerden was het extreem nat: daar viel 97 millimeter. Normaal valt in een hele maand gemiddeld 78 millimeter.
In het oosten van de provincie is nauwelijks regen gevallen. Daar draaien de tijdelijke pompen dan ook nog steeds door om water aan te voeren vanwege de lage waterstand in de rivieren. "Er is een heel groot contrast tussen het westen en het oosten van ons gebied", zegt Wegerif. "Het is wel opmerkelijk. In het oosten zijn we nog steeds bezig het water aan te voeren, in het westen is het alle hens aan dek om het weg te krijgen."

OVERLAST

De regen en onweersbuien die vanochtend over de regio trokken, hebben flink wat problemen veroorzaakt. In onder andere Amersfoort, Soest, Woerden en Kockengen stonden straten blank. In een huis bij een manege aan de Breukelerwaard in Breukelen sloeg vanochtend de bliksem in. De bewoners waren op dat moment thuis en ademden rook in.
Bij de brandweer kwamen vanochtend tientallen meldingen binnen als gevolg van de regenbuien, meldde de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) eerder vandaag. Het gaat volgens een woordvoerder onder meer om ondergelopen kelders en rioleringen die overgelopen zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.