Utrechtse Tourdelegatie in Parijs

© Ringnalda Fotografie
UTRECHT/PARIJS - De Utrechtse Tour de France-delegatie is dit weekend in Parijs, waar de beroemdste wielerwedstrijd ter wereld zondag traditiegetrouw eindigt op de Champs-Élysées.
De afvaardiging bestaat onder meer uit burgemeester Jan van Zanen, projectdirecteur Martijn van Hulsteijn en veiligheidscoördinator Ron Looy, die verantwoordelijk is voor het parcours van de Utrechtse Tourstart volgend jaar. Ook de Utrechtse Nijntjewagens, die in de eerste dagen van de ronde veel bekijks trokken, zijn zondag van de partij.
De Utrechtse delegatie was eerder bij de start in Leeds om inspiratie op te doen en lessen te trekken. De grootsheid van de Tour maakte indruk op burgemeester Van Zanen. Het wil er alles aan doen om volgend jaar goed voor de dag te komen. Hij hoopt dat de Tourstart in Utrecht zo'n dertig miljoen euro gaat opleveren.
AMBASSADE
Voordat de renners zondagavond in Parijs finishen, is er een bijeenkomst op de Nederlandse ambassade in Parijs. Na de uitreiking van de truien is er een moment waarin de Tour de France symbolisch wordt overdragen aan Utrecht. RTV Utrecht doet hiervan verslag vanuit Parijs.
De Tour de France begint volgend jaar met een individuele tijdrit over 13,7 km in Utrecht. Start en finish zijn rond het Jaarbeursterrein. De renners vertrekken bij Holland Casino. Ze rijden via de Galgenwaard naar de Uithof. De eindstreep is op de Croeselaan.
Een dag later gaan de renners onder de Domtoren door en rijden ze onder meer over de Maliebaan, Briljantlaan, 't Goylaan, Waterlinieweg, Kardinaal de Jongweg en Vleutenseweg. Het Tourpeloton verlaat de stad via de busbanen in Leidsche Rijn en De Meern om koers te zetten richting Zeeland, waar de eindstreep is getrokken op Neeltje Jans.
Bewoners van de Vondellaan, Bleekstraat. Kruisstraat en een deel van de Biltstraat hebben geluk. Zowel de eerste als de tweede etappe trekt aan hun huizen voorbij.
© RTV Utrecht